10 žrtvi koje roditelji podnose zbog dece, sa osmehom na licu!

pixabay.com

Kuća i porodica

10 žrtvi koje roditelji podnose zbog dece, sa osmehom na licu!

Dok smo mladi, ljubav naših roditelja uzimamo „zdravo za gotovo“. Ne cenimo ih onoliko koliko su zaslužili.

Ali, kad odrastemo, a naročito kada dobijemo svoju decu, shvatimo da su nam roditelji najjača podrška u životu i da su se tokom života sa osmehom odricali raznih stvari samo da bi nama pružili najbolje što su mogli.

Ovih 10 žrtvi roditelji podnose zbog dece, a deca to često ne primećuju!

1. Pobrinuće se da vama bude najbolje, čak i kada je njima najgore

Za roditelje deca su nešto najvrednije u životu i uradiće sve samo da vide osmeh na njihovom licu. Zato, umesto da kupuju sebi nove i bolje stvari, roditelji na prvo mesto stavljaju decu i radije će, na primer, ići u starim cipelama mokrih nogu, nego što će dopustiti da se to dogodi detetu.

2. Oni ne spavaju da bismo mi lepo sanjali

Imati bebu znači ne spavati gotovo uopšte, i to godinama. Kad ste vi ušli u život vaših roditelja, sve su zbog vas promenili, prilagodili sve vama. Kad su čuli da ćete doći na svet, počeli su još više da rade, a dodatno da štede da biste vi uvek sve imali. Radili su noćne smene, duple smene…

3. Zbog nas su odustali od svojih hobija

Biti roditelj je celodnevni „posao“. Zato kad se rodi dete, hobi postaje nešto nedostižno za šta se više nema vremena. Kasnije umesto da se bave svojim hobijima i rade na sebi, oni s nama uče, rade domaće zadatke i druge stvari koje se smatraju obaveznim na beskrajnoj listi roditeljskih „obaveza“.

4. Kad smo bili bolesni, sve su ostavljali da bi bili s nama

Dane i noći provodili su nad našim krevetima, proveravali temperaturu, menjali obloge, a sve svoje obaveze i druge stvari ostavljali na čekanju, sve dok ne ozdravimo.

5. Zapostavili su društveni život da bi bili s nama

Za decu je ključno da dosta vremena provode s roditeljima, kako bi se izgradila zdrava i jaka veza među njima. Da bi to ostvarili, često nisu išli na veselja i druženja, i ostajali su gluvi na pozive prijatelja.

6. Dali su nam poslednji komad hrane, čak i kad su sami bili gladni

Ovo je nešto što vam nijedan roditelj neće priznati, ali tako je – ako dete zatraži zalogaj od roditelja, uvek će ga dobiti, makar mama i tata otišli u krevet praznog stomaka.

7. Privatnost su prihvatili kao luksuz koji sebi ne mogu da priušte

Sa osmehom na licu odrekli su se svakog sekunda samoće u potpunosti, čak i kada je u pitanju odlazak u toalet.

8. Umesto da troše na sebe, štedeli su za vas

Kad odrastemo i sami počnemo da radimo, tek tada shvatamo koliko se novac teško zarađuje, a lako troši. Naši roditelji su teško radili da bi obezbedili celu porodicu, i umesto da potroše neki dinar na sebe, oni su štedeli za našu budućnost.

9. Nisu se ljutili čak ni kada ste im uništili uspomene ili omiljene predmete

Biti roditelj zahteva strpljenje. Mnogo strpljenja. Prosto prirodno ostanete smireni kad razbiju nešto skupo, sa osmehom prebacite kanal sa crtaćima i onda kada vam se gleda omiljena serija, odmahnete rukom kada vaše tajne ispričaju komšijama… I savršeno se pretvaraju da ih ništa od toga nimalo nije uznemirilo.

10. Dali su nam i dušu i srce

Tek kad odrastemo postaje nam kristalno jasno da nas u životu niko neće voleti kao roditelji. Oni nas uče pravoj, bezuslovnoj ljubavi. Veliki deo svog života provode živeći isključivo za decu. Svoju dušu i srce spremni su da nam daju u svakom trenutku. Zapravo, već su nam ih poklonili onog trenutka kad su nas prvi put ugledali.

Grlite svoje roditelje što češće, ljubite ih, zovite, posećujte, ponavljajte koliko ih volite.

Kad ih jednog dana više ne bude, biće vam žao ako im niste pokazali ni hiljaditi deo ljubavi i posvećenosti koju su oni vama pružili.

Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top