Isceljujuća moć zagrljaja

Lifestyle

Isceljujuća moć zagrljaja

Zagrljaj je mnogo korisniji nego što to može izgledati na prvi pogled. Istraživanja pokazuju, da zagrljaj pomaže ljudima kako psihički tako i fizički.

Po rečima Luize Hej, potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno da bismo preživeli, osam zagrljaja dnevno za održavanje života, dvanaest zagrljaja dnevno za rast i razvoj.

70-ih godina prošlog veka, istraživači su počeli proučavati hemijske supstance zvane endorfini koji su otkriveni u krvnom i nervnom sistemu. Endorfini – su materija slične morfijumu koje smanjuju bol i izazivaju osećaj euforije. Istraživanja pokazuju da se količina ovih prirodnih opijata koje luči mozak i nervni sistem, povećava kada smo zagrljeni.

Psiholozi često govore da savremenom čoveku nedostaje fizička bliskost s drugim živim bićima, nevažno da li se radi o bliskoj osobi, strancu ili životinji. Odsustvo takvog nevinog, aseksualanog kontakta lišava čoveka radosti postojanja, dovodi do toga da se čovek zaključava u kavez svoje ličnosti, gubi osećaj bliskosti s čitavim čovečanstvom i kontakt sa realnošću.

Postoji zona mozga koja aktivno radi pri dodiru ljudske kože. Ako se dete nedovoljno grli, atrofira deo njegovog mozga i imunološki sistem strada.

Detaljna istraživanja dokazuju to neverovatno otkriće. Društvo, gde ljudi malo grle jedni druge, postaje agresivnije. Istraživanja koje je proveo neuropsiholog Džejms Viliam Priskot, svedoče o tome da deca koja se nisu držala na rukama i o kojima se nije brinulo, imaju veliku šansu da budu čak i ubojice. Zagrljaj donosi radost i pomaže kako psihički, tako i fizički, ne samo onima koji su zagrljeni, veći i onima koji grle.

Zagrljaj:

Jača imunološki sistem; Stimuliše središnji nervni sistem; Poboljšava san; Daje snagu; Podmlađuje; Uklanja stres; Povećava količinu oksitocina, hormona koji smanjuje depresiju, on takođe smanjuje i krvni pritisak, to jest, smanjuje rizik od srčanih bolesti;

Povećava nivo hemoglobina, što jača celi organizam, jača imunitet i ubrzava oporavak od bolesti; Povećava samopouzdanje; Donosi pozitivne emocije; Izbavlja od unutrašnjih strahova, depresije, usamljenosti.

U drevnim istočnjačkim spisima, zagrljaj se opisuje kao vrlo važno delovanje za svakog čoveka, ono ispoljava isceliteljske i pomlađujuće efekte pri čemu dolazi do razmene muške i ženske energije.

Sva stvorenja oko nas očekuju našu toplinu, dobrotu.

Nađite pored sebe osobu, priljubite se uz nju barem par sekundi, prestanite misliti o tome čime se obično bavi vaš mozak. Zaronite u njen svet, darujte joj svoju tišinu i dugo vremena nećete zaboraviti taj osećaj uzajamne topline i kosmičke dobrote.

Izvor: uspesnazena

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top