SEVERINA za Jutarnji: Izdržat ću jer svom djetetu trebam onakva kakva jesam.

Printscreen

Poznati

SEVERINA za Jutarnji: Izdržat ću jer svom djetetu trebam onakva kakva jesam.

Nemojte pisati da plačem

Bili smo jako duhoviti, pivali smo, smijali se, pekli palačinke. Pustili smo Dubiozu. U tom sam trenutku samo mislila na Aleksandra i da on ništa ne osjeti. Plačete u drugoj sobi da vas nitko ne čuje. Morate pregristi svoje srce i nekako na najbolji način to učiniti i mislim da sam ja napravila odličnu stvar… Rekla sam mu: ‘Vidimo se u subotu, a onda ćemo rasturiti na Xbox-u’ – na ovo posljednje Severina Kojić se nasmijala, iako je često tijekom razgovora koji smo vodili u petak popodne plakala i brisala suze s lica.

Prvog trenutka bila je zbunjena, nije znala što bi rekla, kako početi razgovor o sudskoj odluci kojom je u cijelosti roditeljska skrb nad njenim 7,5 godišnjim sinom, briga o njegovu zdravlju i obrazovanju povjerena dječakovu ocu Milanu Popoviću, srbijanskom tajkunu s boravištem na zagrebačkoj adresi. Istom sudskom odlukom i privremenom mjerom, kao što je poznato, dječak će živjeti s ocem u njegovoj novoj obitelji, na adresi koju sud nije odredio.

Nepravomoćnom sudskom odlukom Severini je određeno da će sina viđati svaki utorak i četvrtak između 15 i 20 sati, s time da će ga već u 20 sati morati vraćati na adresu stanovanja svaki drugi vikend u mjesecu, a ovo je ujedno i prvi vikend koji je dječak prema sudskoj odluci do danas proveo kod majke, tijekom polovice zimskih, proljetnih i ljetnih praznika te tijekom svakog drugog državnog praznika i vjerskog blagdana koji su neradni dani u Hrvatskoj, osim onih koji su obuhvaćeni školskim praznicima. Osim toga, Severina će za uzdržavanje djeteta Milanu Popoviću, kojeg nazivaju i “kraljem bakra”, mjesečno morati plaćati 1248 kuna svakog 15-og u mjesecu na njegov tekući račun za uzdržavanje djeteta i platiti 2900 kuna sudskih troškova. Severina se ne libi reći da je zatečena, zaprepaštena sudskom odlukom. O puno detalja iz presude koja je napisana na gotovo trideset stranica zbog postupka koji je tajan ne smije govoriti.

Sutkinja nije prihvatila nijedan dokazni prijedlog koji su predlagali moji odvjetnici, pa ni kad je posebna skrbnica i sama priznala u svom iskazu da nije vidjela dijete dvije godine, ali je uvažila njezine preporuke. A ona je inače bila zatvorila odvjetnički ured i sama se ponudila Centru za socijalnu skrb Maksimir da radi na tom slučaju – kaže Severina Kojić.

Situacija u kojoj se našla još je “drma”, emocije su još dosta jake, ali zajedno sa svojim pravnim timom ne misli odustati od pravne borbe da promijeni po njoj ovu nepravednu odluku.

– Sve sam očekivala, ali samo ne ovo. Istina, bojala sam se, pogotovo nakon tog zadnjeg ročišta, i to iščekivanje odluke je bilo najgore. Ali, sada me više ničeg nije strah. U životu sam doživjela dosta stvari zbog kojih sam se najčešće sramila zbog drugih, rijetko zbog sebe. Ali, to je život i ovo je također jedno veliko iskušenje koje ću svakako izdržati jer mom djetetu trebam onakva kakva ja jesam, a to je dobra, zdrava i prisebna majka, bez obzira na to što piše u toj presudi. To su samo neka slova i kao što je ono Tito rekao: ‘Ne priznajem njihov sud, ali ću ga poštovati. Nema mi druge. Ničega se više ne bojim’ – kaže Severina Kojić i nastavlja:

– Kad je sutkinja Tea Golub preotvorila raspravu, učinila je to zbog situacije i incidenta koji se dogodio u Osnovnoj školi ‘Matija Gubec’. Ali, učinila je to kako bi me ustvari optužila da dijete nisam vodila u školu u kojoj su ga vukli za ruku zbog čega je i nekoliko liječnika u svojim nalazima napisalo da dijete ne treba ići u tu školu. Sad se to sve hoće zataškati i umjesto da se netko pozabavi tom školom, u kojoj se dogodilo još sličnih slučajeva, sutkinja je povjerovala u igru na relaciji Centar za socijalnu skrb Maksimir – Osnovna škola ‘Matija Gubec’ i na taj način sam perfidno odstranjena iz obrazovanja djeteta s obrazloženjem da ne vodim dijete u školu. Školu ne mogu promijeniti jer mi otac djeteta za to ne da suglasnost. Škola pripada Gradu Zagrebu i šef ravnateljice škole je Milan Bandić. I Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba je također pod Gradom Zagrebom, a oni su također svašta pisali o meni. To je hobotnica kojoj se mora otkinuti glava, jer ovo je nemoguće. Milan Popović je u protekle četiri godine uposlio nekolicinu ljudi iz svih sektora, tzv. ‘prašinare’, i poduzeo je sve, od praćenja do PR-ovaca koji su ga trebali dobro pozicionirati u javnosti. Rekao je da se sa mnom bavi pet sati dnevno. Shvaćate li o kakvom se čovjeku radi? On je opasan, ali je sutkinja još opasnija i treba je smijeniti.

– Nemojte pisati da plačem – rekla je i nastavila:

– Strašno je to. Zamislite što bi tek bilo da ja nikada nisam poštovala odluke suda. Kad je Milanu Popoviću bilo određeno da svaki drugi vikend može viđati sina kad je on imao tri godine, on se pet mjeseci nije pojavljivao. Meni su tada u Centru za socijalnu skrb na Črnomercu sugerirali da pokrenem postupak da mu oduzmem skrbništvo. Međutim, ja sam smatrala da nemam pravo napraviti to svom ditetu i svaka sudska odluka je bila ispoštovana s moje strane. Kad je nakon pet mjeseci prvi put došao, Aleksandar nije htio ići, a ja sam ga sat i pol pripremala za taj susret. Kupila sam mu igračku i to je sve dobro prošlo. Prije toga ga pet mjeseci nije bilo. Sjedio bi u Esplanadi, a Aleksandar je imao pripremljen kovčežić i kad mu otac nije došao, ja sam mu govorila da se pokvario auto, avion. Prvih godinu dana ga uopće nije vidio. Nije čuo njegov prvi zvuk, nije vidio kad je prohodao, nije želio doći na krštenje. Kad sam ga vidjela kako daruje inkubatore nekoj drugoj djeci, meni je to bilo strašno. On je znao da me to boli. Ali, ja sam napravila jednu odličnu stvar jer sam pobjegla iz takvog odnosa. Kad je Aleksandar bio mali, nisam imala ovakvih problema kao sada jer ga otac i nije htio viđati. Tada je znao da me boli to što ne želi viđati svoje vlastito dite. I ja zahvaljujem svom suprugu što se pojavio jer tek kad se pojavio Igor, pojavio se i Aleksandrov otac. On financira udrugu za ravnopravno roditeljstvo. Gdje je sad ta udruga, jer ovo nije ravnopravno roditeljstvo, ovo je čupanje djeteta iz jedne obitelji – kaže Severina.

Ostatak intervjua pročitajte na Jutarnjem Listu

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

Popularno

To Top