Lepa Brena: Odeću za nastup šila mi je mama, a evo kako smo dolazile do ideja! (FOTO)

Poznati

Lepa Brena: Odeću za nastup šila mi je mama, a evo kako smo dolazile do ideja! (FOTO)

Često je prva oblačila nešto što je potom postajalo momentalni modni hit

Lepa Brena je i kao devojka bila svesna da ima lepo telo i nije se dvoumila a ga pokaže.

Sa samo 16 godna počela je da zarađuje prvi novac. Tad je imala 84 kilograma, bila je krupna, jaka i odlučila je da mora smršati kako bi na sceni izgledala onako kako je zamislila.

 

„Nikad mi niko nije rekao da sam debela, ali shvatila sam da me ima. Pa sam svaki put kad bih slobodnim ponedeljkom dolazila kod mame nosila skice kostima,“ ispričala je Brena za hrvatske medije.

Mama joj je tada rekla nešto što pamti ceo život: „Centimetri otkrivenih bedara ne pokazuju seksualnost. Vulgarnost je izraz jedne žene, ali ti to nemaš u sebi pa možeš nositi i ovaj kostim“.

„Uvek bi me ozbiljno pogledala spreda i pozadi pa je ponavljala: „Ti to možeš poneti jer ti lepo stoji i znaš kako se to nosi“. Tako sam s blagoslovom roditelja išla na nastupe u tim svojim krpicama, haljinicama s resicama, koje su postale simbol jednog vremena,“ rekla je Brena.

 

Sama je osmišljala šljokičaste kostime, kratke suknje i šortceve u kojima je svojevremeno zajahala Sašu Popovića. Brena je bila istinska atrakcija. Veliku buru izazvala je njena slika s početka karijere na kojoj je mlada Brena u majušnom kupaćem kostimu. Tu su fotografiju tad proglasili jednom od provokativnijih izdanja.

Brena je i tad znala kakva želi izaći na binu. Po šljokičaste materijale odlazila je u Trst, bilo gde u inostranstvo. Modni časopisi nisu joj trebali jer je do najsitnijeg detalja osmislila kostim, a mama Ifeta marljivo je te ideje sprovodila u delo.

„Ne znam ni sama koliko je bilo tih kostima. Nakupilo se, moja karijera traje od 80-ih. Godinama sam ih skladištila kod mame u Brčkom i onda je neko provalio u stan pa više nemam nijedan kostim iz tog doba. Danas garderobu koju više ne nosim uglavnom darujem jer, da čuvam sve što sam obukla za scenu, trebalo bi mi milion kvadrata,“ rekla je Brena.

Ima pune ormare, a kao i svaka žena, nikad nema šta da obuče. S putovanja se ne vraća bez osvežene garderobe. Uvek, kaže, mora kupiti „još samo ove cipele, pa jednu torbicu“.

„Moj stil varira od dnevnog, poslovnog do scenskog. Odeću menjam u skladu s ulogama koje imam tokom dana. Volim klasiku kad sam na prijamima i koktelima jer to su trenuci kad je „dress code“ unapred određen. Decentnost i elegancija se podrazumevaju,“ rekla je Brena.

Za svakodnevnu odeću rado bira farmerke. Voli sportski stil, ali i to, ističe, zavisi od raspoloženja.

„Onu pravu, veliku slobodu oblačenja dopuštami sebi na pozornici. Scenski nastupi su moj poligon na kojemu se igram kako želim,“ kaže.

Na početku karijere nije se bojala izaći na scenu u krznenom kupaćem kostimu ili korzetima kakve će decenijama kasnije nositi Madona i ekipa. Nosila je i soknice na štikle, što je opet na drugim pevačicama viđeno dvadesetak godina posle. Novine su pratile svaki njen korak, a Novosti su 1983. godine objavile fotografije na kojima je bila obnažena.

Opet, prva među našim pevačicama. Iako Brena tvrdi suprotno, mnogi su uvereni kako je pevačica s menadžmentom sama lansirala golišave fotografije.

Na slici su se kroz prozirni veo videle njene grudi. Brenin menadžment je hteo zaustaviti rotaciju i otkupiti celo izdanje novina. Nisu u tome uspeli, novine su se pojavile na ulici s kompromitirajućom slikom fotoreportera Dragana Petrovića,a novine su se prodale u 600.000 primjeraka. Ne zna reći koliko je u 35 godina karijere izdvojila za scensku odeću, ali uvjerena je da bi za taj iznos mogla kupiti lepu vilu. No iako deluju glamurozno, mnogi su kostimi zapravo bili jeftini.

Visoka cena, tvrdi, ne garantuje kvalitet pred kamerama. Ne sviđa joj se surovost današnje modne scene. Ako se, smatra, ne uklapate u određene standarde, veličine, obim grudi i struka, vi zapravo nemate šta da obučete jer su u drugim veličinama izbori prilično suženi – govori pevačica.

Ni za sav novac sveta neće obuti neudobne cipele. Noga, kaže, trpi težinu celoga tela i vrlo se odgovorno odnosi prema tome.

„S druge strane, cipele daju šik moment i zaokružuju vašu modnu priču. One nepogrešivo odaju imate li stila ili ne,“ kaže i dodaje da ne zna koliko pari obuće ima kod kuće. Među silnim štiklama nađe se, smeje se, i pokoji par patika. Cipele su njena najveća strast, a na drugom su mestu torbice.

„Volim da kombinujem torbicu i jaknu, ta dva komada moraju pristajati jedan uz drugi, i to se pokazalo punim pogotkom u više navrata. Kroz život me vodi načelo „manje je više“, ali ne i na sceni, gde volim da se sve sjaji i šljašti,“ rekla je Brena.

Šljaštilo se, priseća se, i na muzičkom  takmičenju Hit parada početkom 80-ih. Da bi se pokazala u najboljem svetlu, po Brčkom je s mamom tražila materijale.

„Kupile smo nitne, šljokice, napravile bermude i veliki grudnjak. Mama mi je kosu isplela u onih nekoliko pletenica. Redatelj Hit parade Jovan Ristić izbacio je moj snimak jer sam bila, kao, previše otkrivena. Mislim da sam bila odevena u skladu sa svojim godinama. Imala sam samo 22, savršeno telo, skinula sam 16, 17 kg. Bila sam uverena, a i danas sam, da je to izgledalo fantastično,“ kaže Brena.

I tad je, kao i danas, bila ispred svoga vremena. Nekad je prkosila pokazujući duge noge koje su zaludele celu bivšu zemlju, a danas je dama s puno stila koja u javnost izlazi u decentnim odelima, s vrlo malo, diskretne šminke.

Izvor: 24.sata.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

Popularno

To Top