Ima 29 godina, troje dece i 5 poruka za sve očeve

Printscreen

Kuća i porodica

Ima 29 godina, troje dece i 5 poruka za sve očeve

Ted Gonder je otac troje dece, ima 29 godina i stav kojim je osvojio desetine hiljada žena širom sveta. I to samo jednim iskrenim tekstom na svom FB profilu. Evo šta on kaže:

Imam 29 godina i troje dece sa svojom suprugom Franciskom koja ih je nosila i rodila kao junak. A evo šta bih rekao dvadesetčetvorogodišnjem sebi o tome kako da budem dobar partner svojoj ženi tokom perioda ulaska u avanturu zvanu roditeljstvo:

1. Žena je ta koja dete nosi U SVOM STOMAKU celih devet meseci. Zato ti nosi dete na svom stomaku kad se rodi, koliko god možeš. Ne samo da će joj to pomoći da se oporavi, nego ćeš ostvariti vezu sa svojim detetom snažniju nego što možeš da zamisliš.

2. Žena je ta koja doji i – ma koliko to bilo divno i jedinstveno iskustvo za jednu majku – iscrpljujuće je. Zato se ti potrudi da promeniš svaku pelenu koju možeš. Od pelene broj 1 pa nadalje. Ne brini, brzo ćeš prestati da budeš gadljiv. I sprečićeš neravnotežu i nezadovoljstvo u vezi. I dok se druge žene u vašem okruženju budu žalile kako njihovi muževi izbegavaju sve obaveze u vezi sa bebom, tvoja žena će se smeškati u sebi.

3. Skuvaj joj kafu svakog jutra. Možda je neće popiti, možda će je popiti kad se ohladi jer nije mogla da ustane na vreme. Bila je budna dobar deo noći, hraneći bebu, zato joj pomozi da započne dan koliko-toliko odmorna.

 

4. Reci joj da je lepa i pomozi joj da to i sama uvidi u onim momentima kad je najnesigurnija u sebe. Podseti je na sve ono što je postigla do sada. Podseti je da je heroj. Znaš, ona je bukvalno ispomerala sve svoje unutrašnje organe, dobila 10, 20 kilograma da bi ti podarila dete koje će ti biti najvažniji dar koji ćeš ikad dobiti. Pomozi joj da prevaziđe nesigurnost i da se fokusira na pozitivne stvari.

5. Prihvati “udarce”. Hormoni divljaju, i pre i posle porođaja. Ponekad će ti delovati kao da to nije ona žena koju si oženio, a ponekad će i ona izgovoriti stvari koje ne bi sigurno rekla da se ne oseća neispavano i izmoreno do krajnjih granica. Seti se da je tvoj posao da kroz sve to budeš njen oslonac i kad ti se učini da je njen jezik oštriji nego što ume da bude, imaj na umu da će se “normalno” stanje brzo vratiti i da će ti tada biti zahvalna što si razumeo.

Zelena učionica

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top