Božićni običaji za sreću i blagostanje!

Printscreen

Kuća i porodica

Božićni običaji za sreću i blagostanje!

Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. On se proslavlja u krugu porodice, a krasi ga mnogo lepih običaja. Međutim, mnoge od njih radimo a nismo sigurni zašto.

Srbi Božić obeležavaju vekovima, a Badnjakom, odnosno božićnim drvetom u kuću unose sreću, zdravlje i napredak. Uz drvo se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna. Obavezno je i unošenje slame jer se na taj način prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.

Još jedna nezaobilazna stvar na Božić jeste česnica oko koje se porodica okupi i okreće je u smeru kretanja Sunca. Za ovaj praznik priprema se prava gozba, a glavna poslastica je uglavnom prasetina koja je nagrada nakon četrdesetodnevnog posta. Uz to, veruje se i da božićnu sveću ne valja gasiti duvanjem, već je treba umiriti hlebom natopljenim vinom.

Prvi gost na Božić, položajnik, obavezno mora da bude darovan jer on simbolizuje božanstvo.

Pored ovih dobro poznatih običaja, za Božić se vezuje i dosta sujeverja koje narod i danas uglavnom poštuje.

Ukorenjeno je verovanje da sve dugove i pozajmice obavezno valja vratiti na Badnji dan, a na Božić nikako ne treba pozajmljivati stvari jer će u suprotnom stvari samo izlaziti iz kuće.

Na Badnji dan i Božić, veruju ljudi, valja raditi one stvari koje su nam zadavale probleme tokom godine, kako bismo ih u narednoj lakše savladali. Jedno od najstarijih sujeverja kaže da treba uraditi nešto malo 7. januara iako je praznik, jer to znači da će biti posla i u narednoj godini.

Jedno od najneobičnijih verovanja ukorenjeno je u okolini Niša, gde se svi ukućani istovremeno izuvaju pre jela, jer se veruje da će se zbog toga pilići istovremeno izleći, žene sa lakoćom poroditi, krave oteliti, a koze ojagnjiti.

Za Božić bi bilo dobro da kupite neku novu stvar, i to neki predmet za kuću koji ćete napuniti kovanicama, i tako, prema verovanju, porodici obezbediti finansijsko izobilje.

Od Božića pa sve do prve slave, koja je Sveti Stefan, ne treba čistiti kuću, a gostima je strogo zabranjeno da kucaju na vrata, jer će se u suprotnom ukućani čitave godine svađati.

I za kraj, najbitniji običaj od svih. Svaka jaka emocija na ovaj veliki praznik neka bude pozitivna. Volite se, grlite, smejte i oprostite svima ako su vam nešto učinili nažao!

Hristos se rodi!

Izvor: ddl

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top