Ne postoji trofej za prirodni porođaj naspram epiduralne ili carskog reza.

pixabay.com

Kuća i porodica

Ne postoji trofej za prirodni porođaj naspram epiduralne ili carskog reza.

To su najbolje četiri reči koje mi je suprug mogao reći u porodilištu..

Prevela: Saša Leper

Ashley J. Gibson / Her View From Home

U potpunosti su mi promenili viđenje na kompletno majčinstvo. U datom trenutku sam bila u agoniji i pokušavala odlučiti želim li epiduralnu. Nisam ni znala da sam već na samom kraju poroda i da će Leo izaći za samo nekoliko minuta. Sve što sam znala jeste da me boli i da ne mogu ni da zamislim da se to nastavi još nekoliko sati, kako sam mislila da će biti.

Pokušavala sam razgovarati sa njim između trudova i bila sam na rubu suza, a on je pun ljubavi i podrške uneo nešto istine u moj svemir, rekavši: „Nema nikakvog trofeja, Ešli.“

Kada sam lomila oko odluke da li da sinu prvih par dana dam i prihranu jer se nisam želela osećati kao da sam već podbacila u dojenju, ponovo sam čula te reči: „Nema nikakvog trofeja, Ešli.“

Tada sam shvatila. Kao majke u današnje vreme možemo imati osećaj da se takmičimo za neki trofej koji ni ne postoji. U toj rađaoni sam doslovno mislila da ću nekako biti lošija majka ako podlegnem iskušenju i zatražim lekove. Kao da se za prirodni porođaj dodeljuje neka zlatna medalja ili makar zlatna nalepnica na medicinskom kartonu. Osećala sam se kao da sam izneverila neki nevidljivi odbor za izbor kada smo kupili prihranu koja će mu pomoći da svari plodnu vodicu koju je progutao.

Otkad sam dobila i ovog trećeg prekrasnog dečaka pre šest nedelja, mnogo razmišljam o nevidljivim trofejima koje sebi stvaramo kao majke. Druge pak društvo stvori za nas. Užasno visoki standardi naspram kojih se merimo iako je to takmičenje u potpunosti izmišljeno i trebamo živeti u zajednici a ne takmičenju.

Ne postoji trofej za prirodni porođaj naspram epiduralne ili carskog reza.

Ne postoji trofej za dojenje naspram korištenja prihrane.

Ne postoji trofej za najbrže gubljenje kilograma stečenih u trudnoći.

Ne postoji trofej za najslađu bolničku spavaćicu (zaboga miloga, sasvim je u redu da izgledate kao da ste se upravo porodile!!!)

Ne postoji trofej za najkreativniju temu za rođendansku žurku.

Ne postoji trofej za broj aktivnosti na koje ste upisali svoje dete.

(Ovaj spisak može ići u beskonačnost)

Moj muž ni nije svestan koliko su mi te reči značile i koliko su mi omogućile da se opustim i uživam u svom novorođenčetu. Upravo zato sam želela da pozovem i vas da se opustite i uživate u majčinstvu.

Jedini trofej koji ćete nositi čitav život jeste povezanost koju stvorite sa svojom bebom. Svakako svi odemo kući iz bolnice sa ogromnom korpom punom dečije robice i pelena za bebu i uložaka za nas bez obzira na to koliko glamurozno nam izgledaju slike na Instagramu.

Izvor: Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top