Iza svake jake žene stoji slaba štitnjača

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Iza svake jake žene stoji slaba štitnjača

Osećate se preopterećeno, svi od vas nešto zahtevaju, a nalazi štitnjače nisu baš sjajni? U svom rečniku čim pre zamenite reč „trebam“ sa „želim“ i počnite delovati pre nego što bude prekasno – jer neke uzroke bolesti može rešiti lekar, ali neke samo vi.

Ko su te snažne žene? Smatrate li sebe snažnom ženom?
Zašto?
A kako znate da vam je štitnjača slaba? Kako znate da nije?
Kad postaje prekasno za saznanja?

Prekasno je kad ostariš pre vremena. Imaš 40-50 godina i osećaš se kao stara baba. Bole te zglobovi, mišići, ujutro ti treba vremena da se odmrzneš, umorna si, demotivisana, izgubila si sjaj u očima. Najgore je kad izgubiš sjaj u očima.

Štitnjača je kriva za sve?

Kad upitam žene koji je vaš problem, najčešće kažu: „Štitnjača“. To uglavnom znači da je za sve kriva štitnjača. Kriva je što više ne mogu raditi k’o zveri, ugoditi suprugu, što nemaju živaca za decu. Kriva je za lošu kosu i pored dobrog frizera. Kriva je za debljanje uprkos zdravoj hrani, za suvu kožu iako koristite skupe kreme. Kriva je što imaju sve, a nisu zadovoljne.

Iako su tu i srce, pluća, bubrezi… A posebno bih naglasila stomak i mozak. A u stomaku i mozgu započinju svi problemi. No, štitnjača je najviše kriva. Ali, do pre nekoliko godina gotovo da nisu znale da ta mala žlezda i postoji. Misliti da je štitnjača kriva, krivo je mišljenje. Mi smo krivi što smo uništili štitnjaču. Sistematski, dosledno.

Kako smo se doveli tu gde jesmo?

Od čega nas štiti štitnjača?

Sama reč „štitnjača“ govori da bi nas ona trebala štititi.

Funkcija promiče strukturu, a struktura promiče funkciju. To bi značilo, ako koristite svoju štitnjaču, ona će biti sve jača, sve bolja, aktivnija, snažnija. No, je li nas iko učio kako se koristi štitnjača? Je li nas neko učio kako se koriste jajnici? Ili gušterača? Gušteraču teramo da radi i pati… dok jedemo puno slatkog! Dakle, ne znamo je koristiti. Imamo informaciju, ali nemamo znanje. Google ima sve informacije, ali ne zna lečiti ljude, ne zna skuvati supu, ne zna napraviti ormar. Niko nas nije naučio koliko su ove žlezde važne za sreću. Ni kako se koriste. Da traju što duže. Kupiš novi blender pa ga ne bacaš po podu, ne lupaš po stolu s njim, ne radiš s njim 10 sati na dan bez prestanka, ne stavljaš u njega kamenje, ne mrziš ga. Rukuješ s njim oprezno, nežno, s poštovanjem, sa željom da što duže traje, jer je tvoj, jer si ga platila svojim novcem. Želiš da bude mlad i aktivan i nakon 20, 30 godina.
Tvoja baka ili mama imaju takođe neke svoje aparate koje koriste s pažnjom i ljubavlju. Godinama.

A gde smo tu mi? Ko rukuje s nama s pažnjom i ljubavlju? Godinama?

U pubertetu se odjednom nađemo s novim bićem, sama sa sobom, oči u oči. Probudimo se iz detinjstva u stvarnost jedne devojke. „Opa! Hello!“, „Hello, Iva!“, „Hello, Andrea!“, „Hello, Antonija!“
„Jesam li to ja?“
„Otkud mi akne?“
„Kako će me voleti s aknama?“
Niko ne kaže da te drugi ne trebaju voleti, da trebaš voleti samu sebe, a kamoli da nas nauče kako. Drhtimo pred kritikama drugih. A ni oni najbliži se ne ustručavaju kritikovati do bola.

Brini o sebi – sada!

Počela sam koristiti kreme za bore oko očiju u ranim 20-ima. Zahvaljujući mojoj dragoj doktorici koja me naučila da briga za kožu počinje sada.

Briga za sve do čega vam je stalo počinje – sada!

Svako odgađanje brige za sebe jednako je smrti duše. O zapuštenom telu da ne govorim. Duša je pokretač i ako je pokretač mrtav, duh umire. Nema energije.

Smrt duše je uzrok fizičkog umora. To je uzrok hroničnog umora, gde nestaje zadovoljstvo, gde se gubi motivacija, gde sve postaje sivo i besmisleno. Kad se ne bavim sobom i svojim željama te potrebama svoje duše, u telu mi se nakuplja vlaga. Simbolički i doslovno. Vlaga je simbol statike, nepokretnosti.

Ako duša ne dobija svoju hranu, ona umire.

Štitnjača reguliše metabolizam. A metabolizam je večna mena – pokret. Nije statičan. Nije konačan. Podrazumeva kretanje, promenu. Štitnjača je upravo tu, ona nadzire promenu.
Nadzire metabolizam, temperaturu, a energetski je povezana s vratom i govorom. Duhovno je povezana sa samopoštovanjem i samopouzdanjem. Povezana je s onim što smo u stanju izreći, s hrabrošću da kažemo što mislimo. Ako stalno gutamo svoje reči i osećamo knedlu u grlu… Šta će biti s nama?

Koliko godina je trebalo da moćne žene Hollywooda naglas kažu da su zlostavljane?
Ali ćutale su za viši cilj. Uspeh.

Jeste li vi talac vašeg uspeha? Jeste li barem svesni što ste zbog toga putem izgubili? Je li bilo vredno? Papir i olovka, plus, minus, izračunajte.

U čemu je kvaka? Kvaka je znati šta nam hrani dušu. I svesno planirati „obroke“ za dušu.

Znamo da bismo umrli bez hrane i, na žalost, to je jedina hrana koje smo svesni. Čak i sada kad smo bombardovani informacijama o ishrani, zdravoj hrani, malo toga znamo. Niko ne zna da bismo se trebali hraniti po krvnoj grupi jer tako jačamo svoj imunitet. Malo ko zna za kombinovanje hrane po Hayu u jednom obroku. Još se manje zna o svesnom jedenju i metodi Fx Mayr. Žudimo za informacijama jer nam nikad nije dosta.

A poenta je da:
– provetrimo glavu (jer ćemo inače nakupiti „vlagu“)
– izbacimo većinu hrane koju jedemo
– detoksikujemo telo i dušu.

Tek tada, čisti i sveži, možemo staviti šminku i parfem. Čistim telom dobijamo jasnoću u duši, možemo odrediti što nam hrani dušu i koliko često ćemo uzimati te „obroke“.

Nazvati stvari pravim imenom

Šta vam govori medicinska dijagnoza?

– Govori ono što objektivno vidi.

Ali često ne govori iz koje rupe izlazi vrag. Gde je uzrok. Rupu treba zatvoriti, isceliti. Uzrok treba rešiti. Neke uzroke može rešiti doktor, neke samo vi, a neke zajedno. Budi pametna da znaš kada i gde trebaš delovati. Da ne bude prekasno.

Ako slomiš nogu ili trebaš na operaciju, budi pametna – idi na vreme doktoru. Ako se debljaš, budi pametna – pronađi doktora koji će te voditi kroz mršavljenje. Ako imaš problem sa štitnjačom – pronađi svog doktora i svog duhovnog voditelja. Ako pronađeš sve u jednoj osobi – odlično! Ali ako te odjednom boli stomak, smanji jelo pre nego odeš doktoru. Ako si umorna, najpre se naspavaj pre nego što zatražiš tabletu.
Za sve bolesti koje su povezane s hormonima treba ti duhovno vodstvo. Holistički pristup zdravlju donosi celovit rezultat. Reč holistički dolazi od grčke reči holos što znači i celovit i svet. Dakle, ovaj pristup leči telo i dušu.

Holistička metoda Mulier prirodno je lečenje tela i duše. Latinska reč mulier znači žena.
Ova je metoda ženski sagledavanje problema iz ženskoga ugla i nežan ženski način rešavanja problema. Hormoni su materijalizovana energija duše. Uzećemo tri primera od ranije. Gušterača – luči inzulin koji tera šećer u čelije, jetru i mišiće. Glukoza je gorivo. Punimo svoje automobile gorivom da bismo mogli negde otići, putovati, kretati se.

Glukoza je važna

Glukoza nam treba za kretanje. Da idemo tamo gde želimo i/ili da bežimo od tamo gde ne želimo biti. Shvatite da za sve što radimo u životu (smoothie, doktorsku disertaciju, ručak, članak…) koristimo glukozu kao pogonsko gorivo. Dakle, i naše misli rade na glukozu. Pa se pitate zašto su vam hladne noge? E, pa zato što vam je sva energija u glavi (uz to što imate masnu jetru, aterosklerozu i hormonski disbalans…). Glukoza je naše pogonsko gorivo.

Stvoreni smo tako da naše telo može samo od sebe stvoriti glukozu (iz belančevina i masti) tako da uopšte ne moramo jesti slatko! Dakle, glukoza je važna! Telo je stvara i kad je ne unosimo. Zamislite da vaš automobil sam stvara benzin! Ostavite u autu kišobran i sendvič i dobijete benzin. Tako i mi, pojedemo komad mesa s malo maslinovog ulja i možemo iz toga dobiti glukozu. Nema napred bez glukoze. Glukoza je uvek tu da bismo išli napred! Ali ne da samo razmišljamo o tome gde bismo išli, a na kraju nigde ne odemo. Da, tu se stvara vlaga. Tu je vražja rupa. Tu umire ego. Tamo gde samo mislimo, a ne delujemo.

Ego je dobar. Ego je potreban. Ego je život. Ego je na neki način vaš identitet. Ego nam govori kuda trebamo ići. A ako je zdrav, odvest će nas na dobar put. Čim se zaputimo na taj put, ego (kao dobar roditelj) sretan je što smo krenuli, on je radostan. Ta činjenica da smo krenuli na put (put je odluka o akciji i prvi korak) čini ego živim. Ego raste sa svakom našom akcijom. Zato treba preduzimati akcije. Da bi ego bio živ! Akcija je gorivo za ego!

Živi ego je zdrav ego koji nam zna dati znakove gde i kada trebamo ići, koje akcije poduzeti. A energiju za to nam daje gušterača tako da luči inzulin koji ubacuje glukozu tamo gde treba – u stanicu! Tako se telo kreće. I um.

Energija zdrave gušterače jača naš ego i obrnuto – zdravi ego jača gušteraču. Govorim o duhovnoj medicini. (Ako neko ima pitanja, moj odgovor je pitanje: objasnite mi kako moj e-mail stigne u New York.)

Previše je previše

O egu, akciji (i o nizu drugih stvari) zavisi zdravlje gušterače i protok inzulina. Bolesna gušterača i poremećena funkcija inzulina dovodi do dijabetesa i ukazuje na oslabljen ego. Dijabetes je autoimuna bolest. Tamo smo sami protiv sebe.

Zašto smo sebi neprijatelji? Iz neznanja. Ne poznajemo sami sebe. Ulazimo u preduzetništvo, ulazimo u brakove, rađamo decu, a da nemamo pojma u što se upuštamo ni kako se to radi. Istina, putem se nauči štošta. Ali jedina stvar koju moramo znati da sačuvamo živu glavu (živu dušu) je kako se brinuti o sebi. I o svojoj gušterači, štitnjači… Možda zbog ratova i grupne svesti (podsvesti), ali među svima nama vlada jedan veliki strah od gladi. Jedemo prečesto zbog straha od gladi. Osim kad se prežderavamo zbog emocija.

Upamtite: ako želite biti zdravi, jedite 50% onoga što sada jedete. Pijte malo više.
Zbog straha od gladi opterećujemo svoju gušteraču. A štitnjača koja reguliše metabolizam počinje se pitati: šta je sad ovo? A ovo? Šta će nam ovo? Šta ću s tim? Pa hajde ti sad, moja štitnjačo, omogući pretvorbu svih tih šećera u masti, masti u šećere… Izgradi još ćelija, a već ti je i samoj jasno da ih ima previše. Razgradi stare stanice, a više nema mesta za razgradne produkte, za smeće. Ceste su zakrčene, pune kalcija (izlazi iz kostiju) i trombocita (slaba cirkulacija), zalivene kiselinom (kisela dijeta, kisele emocije). Nema više mesta! A usta su već puna hrane. I to slatke!

Štitnjača radi i šuti

I štitnjača nastavlja raditi, regulisati svu tu hranu što dolazi, regulisati sav taj metabolizam, regulisati anabolizam (izgradnju stanica), katabolizam (razgradnju stanica) i ćutati dok to radi. Da im malo pomogne pogurati stvar, uključuju se adrenalne žlezde, dižu pritisak, daju još dodatnoga goriva u obliku glukoze i na kraju još više opterećuju gušteraču i štitnjaču, koje polako gube snagu.

To se zove premašeni kapacitet organa.

Ako vaš blender može raditi na brzini broj 3, onda na brzini broj 4 crkava. Isto je s organima.

Koju ste ulogu odabrali? Gušterača je u našem stomaku. Tamo su i naše bakterije. One su informacijski sistem, prenose vesti, one su novinari. Tamo gde je gušterača (i creva), tamo je naš instinkt. Instinkt je informacija (koju imaju bakterije – novinari). Slušamo li sebe i odlučujemo li sami kamo ćemo ići, koliko ćemo ostati i šta ćemo tamo raditi? Ili to ignorišemo? Odlučujemo li se za „trebam“ umesto „želim“?

Kad se odlučimo za „trebam“, odlučili smo se na ćutnju. Sve je ovo pozorište i svi glume. No, koju ste ulogu vi odabrali?

Ulogu žrtve koja nema izbora i mora ćutati, prećutati ili „trebati“?
Ili ste izabrali ulogu žive samouverene žene koja je jasna, koja kaže što voli, što ne voli i ne misli pritom hoće li to koga uvrediti?

Ako nekoga vređaju vaše želje, onda je sve jasno. Ali ako vi ipak odlučite ostati s osobom koja vas ne voli, kako ćete ikad naučiti voleti sami sebe?

Upoznaj sebe!

1. korak: Najpre izbaci sve aktivnosti iz svog života koje misliš da „trebaš“ (pomoći prijateljici izabrati nameštaj, otići na kasu s…, reći da si zadovoljna, nazvati mamu jer će se naljutiti…).

Sve što mislite da trebate uglavnom je potpuno nepotrebno u vašem životu, i kao što višak mesa koje jedete stvara viškove i toksine u crevima, tako sve što mislite da „trebate“ stvara toksine u glavi. Od tog „trebam“ mogli biste se opako razboleti, jer dok funkcionišete s „trebam“, nikad neće biti dovoljno mesta za „hoću“, „želim“, „uživam“. „Trebam“ neće nikad zadovoljiti želje i potrebe duše. Louisa Hay rekla je da je duhovni uzrok hormonskih problema „jedno govorim, drugo radim, treće mislim“. Odnosno, lažem – ako ćemo stvar nazvati pravim imenom.

2. korak: Kad smanjite aktivnosti koje su podstaknute emocijom „trebam“, odredite šta vas zaista veseli, šta vam jača sjaj u očima, šta vam diže energiju, šta vam nikad nije teško, šta uvek želite i možete. To je uvek nešto kreativno. Razmislite. I tada odredite koliko često ćete imati „obroke“ za svoju dušu. I koje. I kada. Život se tada drastično menja.
Krenimo redom – najpre telo, pa duša

Jeste li mršavi izvana, a debeli iznutra? To je vrlo rizično. Vredi za mršavice u stresu.

Ako i dalje u ovom tekstu tražite nešto o TSH, fT3 i fT4, verujte, pogrešan vam je fokus. Gledate u krivom smeru. Niste shvatili poruku ovog teksta. Moje je da vam prenesem poruku, a ne lekarsko znanje. Moje je da vam prenesem poruku, a koji je vaš deo posla? Zašto ste tamo gde ne treba? Tako gubite energiju.

Iscrpljujete svoju štitnjaču.

Odradite svoj deo. Prestanite gledati u TSH. Kada to napravite, TSH će se popraviti sam.

Jake žene vole imati kontrolu. I sve i svakoga zadovoljiti. Pustite sve. Budite „slaba“ žena, savitljiva i nežna. Svoja.

Izvor: www.mulier.hr

Preuzeto sa: aura

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top