Koliko je pušenje u trudnoći zaista štetno?

pixabay.com

Kuća i porodica

Koliko je pušenje u trudnoći zaista štetno?

Kada se pripremamo za dolazak deteta na svet, spremni smo na brojne promene i prilagođavanja. Unošenje promena u svakodnevicu je očekivano i neophodno – situacija se menja, a mi smo odgovorni za još jedan život.

Usled neočivanog naleta emocija prema detetu koje još nije ni rođeno, neće nam teško pasti da doteramo način ishrane, malo se više krećemo ili se usredsredimo na štednju. Međutim, najteže je iskoreniti navike – ponašanja koja gotovo da postaju deo nas. Kad se navika udruži sa fizičkom zavisnošću, poroku je teško odoleti. Zbog toga je budućim majkama, koje imaju naviku korišćenja cigareta, posebno teško da se odreknu ovog poroka.

Nikotinska zavisnost nije nešto novo – upozorenja se nalaze čak i na pakovanju cigareta. Međutim, buduće majke, usled neupućenosti ili idući linijom manjeg otpora, često zanemaruju prave posledice pušenja u toku trudnoće.

Svesni smo koliko je pušenje samo po sebi štetno. Kao posledica pušenja mogu nastati različite promene na plućima i disajnim putevima, bolesti govornog aparata, bolesti srca, te žut i ispijen izgled kože. Posledice, nažalost, mogu biti i fatalne. Međutim, situacija postaje dodatno kritična kada nikotin i druge štetne supstance iz cigareta, dospeju u organizam koji upravo pokušava da stvori, neguje i iznese novi život. Tada, zaista, posledice ove loše navike mogu biti katastrofalne.

Ostavljanje cigareta je najbolja odluka koju možete doneti i za sebe i za svoje nerođeno dete. Naime, u cigaretama se nalazi preko 4.000 različitih hemikalija, koje mogu naštetiti plodu. Sem toga, udisanjem duvanskog dima, smanjuje se količina kiseonika koja stiže do deteta, pa bebino srce mora raditi duplo jače.

Moguće posledice pušenja u trudnoći
Čak i u toku prvog trimestra, pušenje može naneti ozbiljne posledice po zdravlje deteta, a ovo su neki od najvećih rizika za sve trudnice koje puše.

Pobačaj
Do pobačaja najčešće dolazi u toku prva tri meseca trudnoće. Prema rezultatima istraživanja obavljenih u SAD-u, pušenje povećava rizik od pobačaja. Hemikalije koje se nalaze u cigaretama mogu nepovoljno uticati i na posteljicu, što može, pored pobačaja, uzrokovati nerzavijenost fetusa.

Vanmaterična trudnoća
Prema rezultatima daljih istraživanja, nikotin može izazvati kontrakcije u jajovodima (Falopijeve tube). Ove kontrakcije ponekad mogu da otežaju ili onemoguće kretanje embriona. Posledica može biti vanmaterična ili ektopijska trudnoća. Jednostavno rečeno – oplođena jajna ćelija ne stiže do materice, te se zadržava ili u jajovodima ili u abdomenu. Ako se ovako pozicioniran embrion ne ukloni na vreme, majci prete komplikacije opasne po život.

Abrupcija posteljice
Pored pupčane vrpce, posteljica je zaslužna za vezu između majke i bebe i opskrbljivanje bebe svim neophodnim nutrijentima i kiseonikom. Jedan od problema sa posteljicom koji može nastati kao posledica pušenja, je i abrupcija posteljice.

U ovakvim slučajevima, posteljica se odvaja od materice pre samog porođaja. Abrupcija posteljice je vrlo opasna, kako za majku, tako i za bebu. Osim abrupcije posteljice, kao posledica pušenja može nastati i placenta previa, usled čega dete može biti uskraćeno za potrebne nutrijente i kiseonik.

Preuranjen porođaj
Prema mišljenju stručnjaka, pušenje može izazvati i porođaj pre termina. Prerano rođena beba se može susresti s brojnim problemima, kao što su problemi sa sluhom, mentalna zaostalost, problemi u učenju i ponašanju…

Čak i ako je u pitanju terminsko novorođenče, pušenje majke u toku trudnoće se može ogledati u niskoj kilaži bebe po rođenju. Iako manja kilaža sama po sebi ne zvuči strašno, posledice mogu biti mnogo ozbiljnije – cerebralna paraliza, problemi sa vidom i sluhom. Žene koje ostave pušenje pre ili u ranim stadijumima trudnoće, smanjuju rizik od rođenja deteta koje ima preteći nisku kilažu.

Urođene anomalije
Cigarete su odgovorne i za to što se kod beba mogu razviti brojne urođene anomalije, kao što su različiti problemi sa srcem ili pojava rascepa nepca ili usne.

Pasivno pušenje
Čak i pasivno pušenje može uticati na razvoj ploda. Ako se trudnica često nalazi u društvu pušača, ili njen partner ili ukućani puše, posledice pasivnog pušenja mogu se odraziti i na bebu. Pasivno pušenje može uticati na nisku težinu nakon rođenja, kao i na pojavu sindroma iznenadne smrti odojčeta. Čak i nakon rođenja, bebe koje su izložene duvanskom dimu u toku prve godine života, češće posećuju lekare zbog problema sa bronhitisom ili upalom pluća.

Elektronske cigarete
O elektronskim cigaretama se i dalje malo zna, ali trenutno istraživanja pokazuju da su manje štetne po razvoj bebe od klasičnih cigareta. Osim nikotina, u cigaretama se nalazi na hiljade štetnih hemikalija. U e-cigaretama se takođe nalaze neke od štetnih hemikalija, ali u daleko manjim dozama. Upotrebom e-cigarete nikotin se unosi kroz paru, a ne kroz dim, te nema emitovanja ugljen-monoksida, koji izuzetno štetno deluje na pravilan razvoj fetusa. Ipak, elektronske cigarete bi trebalo posmatrati kao jedan od koraka ka potpunom ostavljanju pušenja, a ne kao blago izmenjenu naviku.

Ako ste od onih roditelja koji su od samog početka spremni da sve urade za svoje dete, ostavljanje duvana je svakako jedna od najodgovornijih odluka koje možete doneti. Prodisaćete punim plućima, a vaše dete će od početka moći da se razvija u zdravoj sredini, te povećavate šanse za savršene rezultate i porođaj bez problema. Mnogi roditelji se potom odlučuju i na korak više – te obavljaju i prenatalno testiranje.

Ostavljanje cigareta i svih drugih poroka, zdrava ishrana i fizička kondicija će svakako povoljno uticati na razvoj deteta, ali geni ponekad donose presudnu odluku. Zahvaljujući razvoju sofisticiranih prenatalnih testova, moguće je vrlo rano uočavanje urođenih hromozomskih problema i anomalija. Moj prenatalni test je test nove generacije, koji već od desete nedelje trudnoće, omogućava testiranje, na osnovu malog uzorka majčine krvi. Rezultati mogu pokazati prisustvo ili odsustvo aberacija, kao i pol deteta.

Nakon što ostavite pušenje i usvojite zdrave navike, prenatalni test će biti poslednja potvrda da je sa vašim detetom zaista sve u najboljem redu, te da se bez brige možete radovati svojoj ulozi roditelja.

Izvor: Zenskikutak.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top