Ako želite sretan brak morate prihvatiti ovih pet teških istina

pixabay.com

Ljubav i seks

Ako želite sretan brak morate prihvatiti ovih pet teških istina

Ideja da je za dobar i dugotrajan brak potrebna samo ljubav je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja. Ako toga izostaje, ne možete pronaći zajednički jezik

Kako ne bi došlo do razočaranja, prema bračnoj savetnici Lauri Miolli pre braka se treba suočiti s pet istinitih tvrdnji.

1. Brak je ugovor
Brak je pravni ugovor, ništa više i ništa manje. Obvezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa i imovine. Istorijski i tradicionalno gledano, bračni ugovori bili su ekonomskog karaktera. Imovina žene prenosila se na muškarca te je žena postajala pravno vlasništvo i odgovornost mladoženje, zbog čega je mlada tradicionalno uzimala prezime mladoženje.

– Sve te stare običaje mnogi znaju i smatraju da to danas nije relevantno, no bolje je pitanje zašto su te tradicije i danas prisutne na proslavama venčanja – tvrdi Laura.

2. Brak ima tamnu istoriju
– Od barbika s ‘idealnim’ proporcijama, princeza iz animiranih filmova do modela u ženskim časopisima, serviraju nam se verovanja da su naša tela vednija od uma – kaže terapeutkinja te dodaje da je zbog toga ženama važno što drugi misle o njima. Sve te socijalne poruke obezvređuju njihovo postojanje.

Šalje se poruka da je ženama potreban muškarac koji će ih voleti, oženiti i zaštititi.

– To sve održava takva mišljenja u društvu. Rezultat su nejednake plaće, mišljenje da žena više mora raditi kućne poslove od muškarca i slično – kaže.

3. Za brak je potrebno puno više od ljubavi
Ideja da je za dobar i dugotrajan brak sve što trebate ljubav, je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja. Ako toga izostaje, ne možete pronaći zajednički jezik i postići zajedničke ciljeve.

Ljubav je važna, ali pravi recept za uspešan brak je predanost, uvažavanje, poverenje, poštovanje i privlačnost. Oba partnera te vrednosti trebaju promicati, jednako i svaki dan.

– Naraštajima koji dolaze treba prestati prodavati mit da je ljubav istinska osnova braka – kaže.

4. U braku ne postoji pola-pola
Još od feminističkih pokreta govori se da su žene jednake muškarcima te da mogu imati sve: decu, dom, porodica i karijeru. Nažalost, svet još uvek ne funkcionše tako – kaže Laura.

Od žena se sada očekuje da imaju profesionalnu karijeru, da imaju decu, odgajaju ih i da vode brigu o kućnim poslovima. Na kraju, svi misle da muškarci i žene ulažu podjednako truda u odnos, no to se najčešće ne događa.

5. Doslednost u obećanjima važnija je do braka
Odnosi dobro funkcioniraju ako su prisutne zajedničke vrednosti i predanost. Ono što su si supružnici obećali pre stupanja u brak, treba svaki dan održavati. Posvećenost bračnom partneru je istinska demonstracija ljubavi. I nažalost, često izostaje, piše YourTango.

Izvor: 24sata.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

To Top