Kad ženka orla bira partnera, ona pazi na jednu stvar: Lekcija koju mora da nauči svaka žena!

pixabay.com

Lifestyle

Kad ženka orla bira partnera, ona pazi na jednu stvar: Lekcija koju mora da nauči svaka žena!

Sve lekcije u životu, mogu i trebaju da se nauče posmatrajući prirodu

Kada bira partnera, ženka orla radi jednu zanimljivu stvar: Ona otkine granu sa drveta ili grma, uzme je u kljun, poleti visoko i kruži tamo-amo po nebu. Obično orlovi prate ženku, a onda ona baci granu i gleda.

Mužjak obično uhvate granu koja pada, podigne je visoko i onda je pažljivo kljunom, daje ženki koja je uzima kljunom.

Ženka opet baca granu, a mužjak je opet hvata i vraća joj i tako nekoliko puta.

Pošto ova igra ume da se oduži, ženka bira onog mužjaka koji joj uporno vraća granu iznova i iznova.

Zatim ženka i mužjak biraju visoko mesto na kojem će da prave gnezdo od golog granja, da bi kasnije skidali perje sa sebe i stavljali ga u gnezdo, čineći ga mekim i toplim.

Kada je gnezdo napravljeno, ženka polaže jaja da bi nakon nekog vremena izvela piliće.

Kada se iz jaja izlegu mali orlovi, oni na svet dolaze goli i slabi. Roditelji ih prekrivaju svojim telima, štite ih krilima od sunca, donose im hranu i vodu dok pilići ne porastu. Kada im krila ojačaju, perje izraste i formira se rep, mama i tata shvate da je vreme…

Tata sedi na ivici gnezda i počinje da udara krilima po njemu: mlati, lupa, trese gnezdo da bi iz njega izašlo sve perje i paperje.

Kad u gnezdu ostane samo golo granje, mali orlovi sede u uzdrmanom gnezdu uznemireni. Nije im jasno šta se dešava. Mama za to vreme odlazi da uhvati ribu.

Donosi je na ivicu gnezda i pred svojim mladuncima počinje polako da je jede. Mali orlovi očajnim kricima traže da ona svoj ručak podeli sa njima, ali ona to ne radi. Očajni zbog toga što nemaju hranu, udobnost u gnezdu – orlovi su uznemireni.

Tada shvataju: ako žele da jedu, moraju da izađu iz gnezda. I tada počinju da prave pokrete koje nikad do tada nisu pravili. Idu do ivice gnezda koje je obično na visokoj litici i spremaju se da se survaju u ponor kako bi našli hranu.

E, tu sada na scenu stupa tata orao. On hvata onog malog orlića koji je skočio iz gnezda i koji još uvek ne zna da leti i vraća ga ponovo na liticu. Pile ponovo skače u želji da se nauči da leti, a otac ga opet sprečava da se sunovrati u bezdan. Iznova i iznova hvata svoje piliće, kao što je na početku hvatao grane koje mu je ženka bacala.

I ta životna lekcija traje i traje, sve dok mladi orao ne raširi svoja krila, uhvati vetar i počinje da leti.

Čim orao počinje samostalno da leti, roditelji mu pokazuju mesta sa ribom kako bi naučio sam da se hrani.

Ovo je veoma dobar primer kako treba duhovno i fizički da obrazujemo svoju decu. Koliko je važno da ih ne izlažemo preterano udobnosti svog doma. Moramo da shvatimo da je dobro za decu da nekad ne dobiju sve.

Da bismo ih osnažili da napuste gnezdo, moramo da ih naučimo da samostalno lete, da samostalno pronalaze hranu…

A to kako ženka orla bira partnera, treba da bude uzor svim ženama! Ona ne bira najlepšeg i najsnažnijeg, nego onog na koga može da se osloni. Onog koji je istrajan, uporan, koji joj je veran. Ona ne želi da joj se sutra deca sruše. Ako izabere nemarnog oca, njena deca će biti u velikoj opasnosti.

Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top