Epidemija korona virusa – psihološki podsetnik: Ovo svi moraju da pročitaju!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Epidemija korona virusa – psihološki podsetnik: Ovo svi moraju da pročitaju!

Poštovanje osnovnih propisanih mera obično je sasvim dovoljno da se izbegne oboljevanje

Kuda god se okrenete i koje god novine ili portale da čitate, teško ćete uspeti da se izolujete od goruće teme – korona virusa.

Sinoć je u Srbiji proglašeno vanredno stanje, ljudi su panično stvarali zalihe namirnica i od kako je prvi slučaj u našoj zemlji otkriven, svi pričaju o opasnosti, a često čujemo savet „bez panike“. Ipak, jedno je reći, a nešto sasvim drugo ne paničiti u realnosti.

Sasvim je normalno plašiti se epidemije i učiniti sve da se zaštitimo od korona virusa. Ono što ne treba da radite jeste da potiskujete strah. Strah je sasvim normalno ljudsko oružje za izbegavanje problema. Pustite ga da ispuni svoju misiju, ali vodite računa da strah služi vama, a ne vi njemu.

Pratite nove informacije o stanju epidemije, to je sasvim normalno i prihvatljivo ponašanje. Informacije nam i služe da bismo mogli da prilagodimo svoju svakodnevicu i isplaniramo obaveze i aktivnosti, a da pritom zaštitimo sebe i svoje najmilije.

Umesto paničenja i širenja straha, prihvatite realnu situaciju i zapitajte se šta možete da uradite i šta već radite kako bi situacija bila bolja.

Ako možete da ih nabavite, nosite masku i naočare.

Obezbedite sebi i svojoj porodici ono što vam treba, ali bez preterivanja i maničnog kupovanja zaliha za godinu dana – tako samo stvarate dodatni stres, a pritom druge ostavljate bez mogućnosti da zaštite sebe.
Izbegavajte javna okupljanja, odložite putovanja.

Ako imate mogućnosti, idite na selo – znatno čistiji vazduh može mnogo da pomogne.

Budite pozitivni, nemojte zamišljati najružniji scenario – ništa ne zna da nas upropasti kao psiha.

Izbegavajte kontakt sa osobama koje pate od respiratornih problema, držite se na bezbednom odstojanju.

Poštovanje osnovnih pravila i preporuka nadležnih obično je sasvim dovoljno da se izbegne oboljenje, te još jednom podvlačimo – panika nikada nije donela ništa dobro, ali pravilno reagovanje jeste!

Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top