Korona virus: Šta da radite ako ste pušač, imate astmu, dijabetes ili visok pritisak!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Korona virus: Šta da radite ako ste pušač, imate astmu, dijabetes ili visok pritisak!

Uradite sve što je do vas

Niko nije otporan na korona virus, ali osobe koje već imaju teža zdravstvena stanja mogu biti u rizičnoj grupi i razviti ozbiljnije simptome.

Pretpostavljamo da osećate strah ako pripadate ovoj grupi, pa donosimo nekoliko saveta kako se ponašati.

Ko je u rizičnoj grupi?

Zbog određenih zdravstvenih stanja možete se puno lakše zaraziti korona virusom, koji izaziva respiratorne bolesti. Starije osobe sa slabim imunitetom, hroničnim bolestima poput astme, dijabetesa i srčanih oboljenja su rizična grupa.

Šta ako imate astmu?

Uvek u blizini nosite pumpicu s lekom i koristite kako vam je prepisao lekar jer ćete tako smanjiti šanse za napad astme kao posledicom respiratornog virusa. Ako vam se astma pogoršava, koristite pumpicu, a ako su simptomi sve gori obavezno se javite lekaru.

Da li sve osobe starije od 65 godina treba da idu u samoizolaciju?

Preporuka nadležnih jeste da svi stariji od 65 i svi koji su u rizičnoj grupi budu u samoizolaciji. Ako u porodici imate stariju osobu obavezno je proveravajte svakodnevno telefonom ili nekim drugim sigurnim putem. Izbegavajte posete starijima, naročito ne vodite decu kod njih.

Ja sam ta žena koja je iz bitke sa korona vrusom izašla kao pobednik: Ovo mi je spasilo život!
Šta ako imate neku od hroničnih bolesti?

Osobe koje pate od određenih težih tegoba poput visokog krvnog pritiska ili oslabljenog imuniteta, imaju veće šanse da razviju ozbiljne simptome usled zaraze korona virusom.

Ako ste u grupi onih koji su osetljivi na prehlade i grip, važno je preduzeti određene korake kako biste smanjili rizik od zaraze. Ako se javljaju simptomi poput kašlja ili temperature, ostanite kod kuće, a ako simptomi ne prolaze nekoliko dana, odmah nazovite svog lekara.

Šta ako imate dijabetes?

Osobe koje imaju dijabetes tipa 1 ili tipa 2 mogle bi da razviju ozbiljne simptome ako dođu u kontakt s korona virusom.

„Korona virus može da uzrokuje komplikacije kod osoba s dijabetesom, pa ako imate simptome poput kašlja, visoke temperature ili teškoće s disanjem, morate stalno da pratite nivo šećera u krvi“, kaže dr Dan Hovart, načelnik odeljenja za dijabetes u Engleskoj.

Trebalo bi da ostanete kod kuće nekoliko dana i redovno uzimate lekove. Ne odlazite u apoteke ili bolnice. Naravno, ako se simptomi pogoršavaju, odmah kontaktirajte lekara.

15 pitanja o korona virusu za epidemiologe: Kako se zaštititi, ko je najugroženiji, koliko je virus opasan po decu?
Jesu li trudnice rizična grupa?

Ne postoje dokazi da trudna žena pripada rizičnoj grupi. Ipak, trebalo bi preduzeti sve mere zaštite kako bi se izbegao kontakt s virusom.

Šta sa pušačima?

Šefica odeljenja za javno zdravlje Engleske, Debora Arnot, savetuje da oni koji puše puno cigareta u danu ili prestanu ili smanje količinu kako bi umanjili šanse za razvoj ozbiljnih simptoma.

„Pušači mogu da razviju teške simptome i podložni su razvoju teških respiratornih oboljenja“, kaže dr Arnot i savetuje da je prestanak pušenja odlična stvar za zaštitu zdravlja, a trenutna bi situacija za svakoga trebalo da bude i dodatni motiv.

Treba li nastaviti stalnu terapiju?

Čak i ako se ne osećate dobro, lekove koje koristite inače morate koristiti i dalje. Ako vam je ponestalo lekova, zamolite porodicu ili prijatelje da vam ih dostave, a vi ostanite u kući.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top