KINESKI DOKTORI NAJBOLJE ZNAJU! Roditelji, evo kako da zaštitite decu od korone!

pixabay.com

Kuća i porodica

KINESKI DOKTORI NAJBOLJE ZNAJU! Roditelji, evo kako da zaštitite decu od korone!

Vodite računa

Ako majke doje, treba da nose maske. Mališane stalno treba pratiti da li pravilno dišu i bez preke potrebe ne treba da se voze javnim prevozom

Svi smo već naučili da je boravak u kući i za nas same i za decu najbolja zaštita od koronavirusa. To su i kineski doktori savetovali u epicentru pandemije u Vuhanu, danonoćno odgovarajući na pitanja roditelja kako treba da postupaju sa svojim mališanima. Tamo nijedno dete nije stradalo!

Pogledajte šta je roditelje iz Kine najviše interesovalo:

1 Da li su deca ranjiva na novi koronavirus? Nacionalna zdravstvena komisija Kine utvrdila je da su deca ranjiva na novi koronavirus, ali da kod dece nije bilo teških ili smrtnih slučajeva: simptomi nakon infekcije su bili blagi.

2 Koji su mogući načini da se deca zaraze? Kapljični je glavni put prenosa, kašalj i kijanje; kontaktni prenos s ustima, nosom ili konjunktivom oka kontaminiranim rukama.

3 Da li je dojenje bezbedno? Majke bi trebalo da preduzmu ličnu zaštitu: da nose maske za lice tokom dojenja, operu ruke i održavaju bradavice čistima. Ako majka ima potvrđen koronavirus ili je zbog sumnji u strožoj izolaciji, treba da obustavi dojenje i da bude odvojena od bebe.

4 Da li deca mogu da koriste javni prevoz? Šetnja je najbolja opcija, čak i ako morate dete da odvedete do lekara, ne koristite sa detetom javni prevoz.

5 Da li je bezbedno da jedu piletinu i ribu? Mogu da je jedu, najbolje je da se ove namirnice dobro skuvaju. Roditelji ne treba da duvaju vazduh kroz usta da bi detetu ohladili hranu, kao i da hranu sitne neopranim rukama ili sami žvaću hranu i njome hrane dete.

6 Kako pravilno maloj deci prati ruke? Sapun i voda moraju često da se koriste. Ako izlaze i ne mogu lako da operu ruke tekućom vodom, uvek nosite papirne maramice i sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola i brišite im dobro ruke.

7 Kada je neophodno mališana odvesti u bolnicu? Ako dete ima kašalj, temperaturu i druge simptome, ali nije izašlo napolje niti je imalo kontakt sa zaraženim pacijentima, roditelji prvo treba da prate temperaturu deteta i obezbede kućno lečenje. Ako telesna temperatura deteta ne opada, a pogoršava se kašalj i ono otežano diše, ima loše mentalno stanje i iskazuju se drugi simptomi, treba pozvati najbližeg pedijatra koji će roditelje uputiti u dalji postupak.

8 Da li mala deca treba da nose maske? Generalno posmatrano, mala deca ne bi trebalo da nose maske. Teška maska N95 ima najgoru propusnost vazduha i nije pogodna za bebe. Ako starija deca nose maske, roditelji stalno treba da paze da li dete ima poteškoća pri disanju ili doživljava neku neprijatnost.

Izvor: Kurir

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top