Prevencija prehlade – saveti koje treba imati na umu

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Prevencija prehlade – saveti koje treba imati na umu

Retki su ljudi koji se mogu pohvaliti time da uspevaju da se ne prehlade nijednom tokom čitave jeseni i zime. Na kraju krajeva, jedna od prvih asocijacija na ova godišnja doba su upravo hladnoća, topla garderoba i puno čajeva, a sve to s jednim ciljem – čuvanjem svog organizma i pokušajem izbegavanja prehlade i gripa.

Ono što je dobro je to što postoji mnoštvo trikova koje možemo primeniti i tako preventivno delovati na pojavljivanje prehlade. Istražili smo umesto vas, te vam najdelotvornije savete i trikove za prevenciju prehlade i gripa predstavljamo u nastavku teksta.

Poboljšajte ishranu – namirnice koje jačaju imunitet
Imunitet štiti naše telo od prehlade, gripa, pa i najrazličitijih virusa i nepoželjnih zdravstvenih stanja. Ipak, ne snalazi se svačiji imunitet jednako dobro u svojoj glavnoj ulozi.

Samo ojačan imunitet može pomoći organizmu da prezimi bez prehlade i gripa!

Zato je najbolji savet za prevenciju prehlade upravo oplemenjivanje svakodnevne ishrane namirnicama koje su poznate po tome što daju snagu imunom sistemu.

To su namirnice koje su bogate vitaminima kao što su: vitamin C, vitamin B i vitamin D, a svakako i one koje sadrže prirodne probiotske kulture, koje imaju povoljan uticaj na digestivni sistem, pa tako i čitav organizam.

Uravnotežena ishrana za bolji imunitet treba da se sastoji od što više povrća i voća. Jogurt sa povoljnim uticajem na imunitet takođe uvrstite u svoju redovnu ishranu – imuni sistem biće vam zahvalan na ovakvom tretmanu.

Lična higijena – važan faktor za prevenciju prehlade

Prehlada se može sprečiti i poboljšanjem lične higijene!

Da li ste znali da se samo jedna kvaka od vrata na radnom mestu može preneti virus na 40-60% radnika koji imaju fizički kontakt sa njom?

Zato – lična higijena!

Istraživanja su dokazala ogromnu važnost higijene na radnom mestu i javnim prostorima, kao i to da je neophodno da osoba koja boluje od gripa ili prehlade odmah sa pojavom prvih simptoma boravi u kući i ozdravi na bolovanju.

Redovno pranje ruku je najbolji način da se zaštite od neželjenih mikroorganizama i tako poboljšate svoje šanse da ostanete zdravi tokom sezone prehlade i gripa. Počnite sa češćim pranjem ruku, a kada za to nemate mogućnosti – koristite vlažne maramice ili sredstvo za dezinfekciju ruku sa visokim procentom alkohola, koje uvek možete nostiti sa sobom.

Osim toga, redovno tuširanje i pranje garderobe koju nosite umnogome utiče na vaše zdravstveno stanje, pa obavezno, ukoliko već niste, dovedite ličnu higijenu na najviši nivo ovim navikama.

Osim toga, u što većoj meri izbegavajte da rukama pipate lice. Mikroorganizmi se mogu preneti kroz usta, nos, pa čak i oči!

Redukujte stres – dobro je za zdravlje

Istraživanja su pokazala da su osobe koje se “stresiraju” osetljivije na prehladu i grip, odnosno da su veće šanse da ih pogodi prehlada od onih koje nisu sklone stresu.

Naravno, ne utiče svaki stres isto na osetljivost na prehladu.

Rutinski stres, koji je deo svakodnevice skoro svakog modernog čoveka, sudeći po istraživanja – ima najmanjeg uticaja na osetljivost na prehladu S druge strane, hronični stres koji može trajati mesec dana, ali i čitav niz godina, znatno povećava šanse kod osoba koje ga doživljavaju da obole od prehlade.

Zato pokušajte da uvidite da li se izlažete stresu u velikoj meri tokom svakodnevice i uradite sve što možete da redukujete stres – dobro je za zdravlje!

Značaj pravilne hidratacije za prevenciju prehlade

Sigurno ste već mnogo puta čuli kako je, kada vas već pogode prehlada ili grip, preporučljivo unositi što više tečnosti. To je zbog toga što telo gubi mnogo vode dok je pod prehladom – posebno ako je ona propraćena i temperaturom.

Unošenje velikih količina tečnosti nije dobro samo za lečenje, već i za prevenciju prehlade i gripa.
Novije istraživanje pokazalo je da se dobro hidriran organizam bolje bori protiv virusa od organizma koji nije hidriran na pravilan način. Voda se najviše preporučuje za hidrataciju organizma, a preporučena dnevna doza je 2l na dnevnom nivou.

Osim toga, preporučuju se i čajevi i tople supe, ali i povrće i voće koje može biti veliki izvor vode.

Spavajte dovoljno i kvalitetno

Za dobro stanje organizma i imuniteta, po svim rezultatima dosadašnjih istraživanja, izuzetno su značajni i dobar i kvalitetan san i odmor. Oslabljen imunitet skoro je uvek povezan sa nedovoljnim i nekvalitetnim spavanjem.

Onda je jasno da je za prevenciju prehlade i gripa izuzetno važno da spavate u dovoljnoj meri i da taj san ne bude isprekidan, te da rezultat bude odmoran osećaj već prilikom buđenja. Loš kvalitet sna povećava i stres, pa i na ovaj način može da utiče na podložnost organizma prehladi i gripu.

Preporučuje se da svoje telo ojačate i redovnim praktikovanjem fizičkih aktivnosti, kao i da što više vremena provodite na čistom vazduhu, a pušenje i zadimljene prostorije izbegavate u najširem luku.

Pijte biljne čajeve

Postoje brojni biljni čajevi koji vam mogu pomoći da prevenirate prehladu i zaštitite vaše disajne organe. Među najdelotvornijima su čaj od đumbira, zove, matičnjaka, majčine dušice, nane, hajdučke trave. Kantarion čaj takođe je blagotvoran kod zaštite respiratornog sistema.

Sigurni smo da ćete uz ove savete i nekoliko slojeva garderobe prezimeti zdrave i zadovoljne!

Izvor: Zenskikutak.rs/D.A.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top