Kon: Pobedićemo korona virus, SLOBODA od juna!

Printscreen

Lepota i zdravlje

Kon: Pobedićemo korona virus, SLOBODA od juna!

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da očekuje da će se Srbija izboriti sa pandemijom korona virusa do juna, ali da će bitka trajati sigurno i u aprilu i maju.

„Siguran sam da će Srbija da izađe iz ovoga ne samo kao pobednik, već sa osećajem da je u stanju da se bori i sa ovakvom situacijom. Očekuje nas maksimum najviše u petoj i šestoj nedelji, a trajaće najmanje još mesec dana, dva…Najmanje do juna, ceo april i maj“, rekao je Kon za RTS.

On je naglasio da onda očekuje ozbiljno olakšanje.

„Izdržite, sigurno izlazimo iz ove situacije, vratićemo se normalnom životu i socijalnim kontaktima. Dočekaćemo svi zajedno slobodu“, poručio je dr Kon.

On je istakao da su dani pred nama najznačajniji.

„Od treće nedelje, a mi smo je praktično dobili, od četvrte počinje nagli porast. Srećom nije toliko nagao kao što smo očekivali što je dobra vest, ali mora se pratiti“, rekao je Kon.

On je rekao da je juče bilo 131 zaraženi, danas više od 80, što je značajan pad.

„Možemo nažalost očekivati opet skok. Svaki dan koji dobijemo u padu je dobar za nas jer prodzužavamo vreme epidemije i vreme kad se može očekivati maksimum. Ali dolaze sunčani dani, tada mora da se desi nešto, očekujemo da oslabi prenosivost virusa i njegov potencijal“, kaže Kon.

On je negirao da je bio ljut na građane danas na konferenciji za novinare kada im se obratio pričom da je Srbija u ratu.

„Daleko od toga da sam ljut, ali nama je disiplina sad apsolutno neophodna.
Ovo su krucijalne nedelje, nema prenemaganja, nadamo se da će i u Zapadnoj Evropi doći do popuštanja… U Srbiji je važno da se što više odloži taj maksimum“, rekao je Kon.

Istakao je i da nema dileme da je dobro urađeno ono što je do sada urađeno, ali da je pred nama novi izazov – da treba to što je urađeno i da funkcioniše.

„Dodatni kapaciteti su neophodni, u ovoj situaciji prvi put u mom radnom veku situacija je takva da svi moramo izvući iz sebe više i ti ljudi koji su sad uz pacijente, a oni su pravi heroji. Ako društvo nađe snage da se izbori sa ovim, položilo je ispit zrelosti“, rekao je dr Kon.

Izvor: Mondo

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top