KORONA VIRUS – SRBIJA 30. MART 2020: bolest nepredvidiva, u 32. godini završio na respiratoru

pixabay.com

Lepota i zdravlje

KORONA VIRUS – SRBIJA 30. MART 2020: bolest nepredvidiva, u 32. godini završio na respiratoru

Svega nekoliko sati može predstavljati kritičan period u toku kojeg i vrlo mlad pacijent zaražen korona virusom treba hitno da bude prebačen na intenzivnu negu i uključen na respirator, piše Lepa&Srećna.

Prema rečima dr Violete Vučinić, direktorke Instituta za pulmologiju, 29. marta 2020. godine je ova ustanova morala da prekine prijem novih pacijenata jer su njeni kapaciteti popunjeni. Dakle, 175 mesta je puno.

Govoreći jutros za RTS, ona je istakla da su primili i vrlo mlade pacijente zaražene korona virusom kod kojih je bolest brzo napredovala i koji su morali u intenzivnu jedinicu.

„Nikad ne znate šta da očekujete, imamo pacijente koji su 1988. godište ali i onih koji imaju 85 ili 88 godina“, rekla je dr Vučinić.

Ona je naglasila da lekari ne mogu da predvide kada će se pacijentu pogoršati stanje, jer on može doći u podne, „bez prethodnih bolesti, mlad, a onda se pojavi stezanje u grudima, padne nivo kiseonika u krvi i mora hitno na intenzivnu negu“.

„Intenzivna nega ima 14 postelja, 13 respiratora, od toga jutros obaveštenje da su tri respiratora prazna“, rekla je doktorka Vučinić.

Prema rečima dr Predraga Kona, na konferenciji za medije održanoj 30. marta u 15h, opao je broj novootkrivenih u poslednja dva dana što ne može da bude loše ali se ne smemo se zavaravati jer ovo može biti samo jedan kratak predah.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 622 osobe od kojih je 44 pozitivno i 578 negativno na novi korona virus.

Prema jutrošnjim podacima (9 časova), hospitalizovano je ukupno 540 pacijenata, a na respiratoru je 62.

Do 15 časova, 30. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 3084 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

„Nešto manji rast broja novotkrivenih pacijenata nije to nikakav pouzdan znak, ali bi bilo idealno da se tako nastavi“, rekao je dr Kon. „Kod nas je danas bolje nego što je u 25. danu bilo u Italiji. Imamo razloga da se nadamo da smo puno toga uradili. Ipak, broj osoba na respiratoru se povećava – sad ih je 62 a već imamo 16 umrlih. Sa krajnje umerenim optimizmom, mogu da kažem da u ovom trenutku epidemiološka slika nije loša.“

Novinare posebno zanima starosna struktura obolelih pacijenata, pa je dr Kon izneo situaciju u Beogradu od prošle nedelje.

„Na respiratoru je u Beogradu bilo oko 65 odsto između 25 i 55 godina, zatim 20 odsto preko 60 godina, a ostalo u drugim starosnim grupama“, rekao je dr Kon. „Na sreću“, kako je naglasio, „mladi pacijent koji je morao na respirator je ubrzo ponovo mogao spontano da diše.“

Primetno je da je u prvoj nedelji najviše otkrivenih u Beogradu bilo u dobu od 55 do 60 godina.

Čini se da je radno sposobno stanovništvo nije preduzelo odgovarajuće mere zaštite, ali i da virus ne poznaje ni pol ni starost.

Svi koji osećaju izuzetno blage simptome, kao što su temperatura 37,2 C, glavobolja i grebanje grla koji traju danima, dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu je savetovala da se jave se izabranom lekaru, budući da su i domovi zdravlja uključeni u dijagnostiku bolesnika inficiranih virusom COVID-19.

Direktorka Instituta za pulmologiju rekla je za RTS da je ta ustanova tokom vikenda primila i mlade pacijente zaražene koronavirusom kod kojih je bolest brzo napredovala i koji su morali u intenzivnu jedinicu.

Direktorka Instituta za pulmologiju Violeta Vučinić rekla je jutros za RTS da posebnu pažnju moraju da obrate astmatičari, bolesnici sa hroničnom optruktivnom bolešću pluća, kao i bolesnici kojima je zbog korona virusa ugrožen život.

„Kašalj, stezanje u grudima, povišena temperatura, malaksalost, klasični simptomi gripa, to je nešto na šta pacijenti moraju da obrate pažnju i ne smeju odlagati posetu lekaru, a trijažna ustanova je Infektivna klinika“, rekla je doktorka Vučinić.

Izvor: Lepa & Srećna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top