DA LI TREBA PRAVITI BEBU TOKOM EPIDEMIJE KORONA VIRUSA: upozorenja pre trudnoće uz COVID-19

pixabay.com

Kuća i porodica

DA LI TREBA PRAVITI BEBU TOKOM EPIDEMIJE KORONA VIRUSA: upozorenja pre trudnoće uz COVID-19

Odluka da imate dete je uvek veliki korak, ali epidemija korona virusa čini ovo pitanje dodatno kompleksnim.

Gostovanje ginekologa dr Aleksandra Ljubića na TV Prva, 28. marta 2020. godine, izazvalo je veliku pažnju, naročito njegova izjava da „nije vreme za trudnoću“!

Nacionalni centri za kontrolu bolesti širom sveta upozoravaju da je korona virus potpuno nov i da naučnici veoma malo znaju o njemu.

Nova klinička istraživanja vrše se neprekidno, novi tekstovi se stalno objavljuju. Međutim, stvarnost nas takođe neprekidno demantuje u osećanju da konačno o COVID-19 znamo dovoljno.

Prvobitne statistike po kojima je bilo primetno da muškarci češće oboljevaju od žena a stariji češće od mlađih osoba pokazale su se – do danas – kao puke statistike.

Naime, to što pripadnici neke starosne grupe ređe oboljevaju, ne znači da su pripadnici druge na ovu bolest „imuni“.

To nas podseća da još nešto naglasimo: reč „imuni“ se u našem jeziku često upotrebljava kao obična metafora, u značenju „zaštićen“ pa i „izdržljiv“, „postojan“, „stabilan“, „otporan“.

Međutim, u medicinskom smislu, reč „imun“ znači samo jedno a to je „rezistentan“, znači otporan na neki konkretan virus, bakteriju ili bolest.

I da se odmah vratimo na korona virus! Imunitet na korona virus, za sada, nije potvrđen ni kod koga u apsolutnom značenju te reči.

Dakle, ne samo da na njega nisu otporni mlađi ljudi, kao što nisu imune ni žene, već lekari ne mogu sa sigurnošću da potvrde da li su imuni oni koji su korona virus već preležali.

Prva iskustva u svetu i kod nas pokazuju da je kod žena koje su već bile trudne kad je epidemija počela, čak i ako su zaražene virusom, klinička slika bila relativno blaga. Takođe, vrlo retko su zabeleženi slučajevi zaraze kod beba ali se pokazalo da se oni javljaju.

Mnogi lekari upozoravaju da se ipak ne zna da li je moguće da se kod trudnica jave ozbiljniji simptomi. Takođe, ne zna se da li COVID-19 može da nanese neku štetu bebi.

„Prvi slučajevi su pokazali da nema prenosa korona virusa na fetus“, rekao je dr Ljubić „a ipak je upravo objavljen slučaj da je rođena beba već zaražena pre porođaja. Znači da je do prenosa ipak došlo.“

Ono u čemu se većina lekara slaže jeste da se ne sme dozvoliti inficiranoj trudnici da doji bebu, kao i da treba izbeći svaku mogućnost da majka posle porođaja diše u pravcu novorođenčeta.

Uz sve ovo, ginekolozi i akušeri podsećaju da trudnoća može da izazove prilične promene u imunitetu žene. Tako je do skoro važilo mišljenje da je trudnica u većem riziku od ozbiljnih posledica ako se zarazi respiratornim virusima. Dok taj stav i dalje važi za grip, kod korona virusa su uverenja i dalje podeljena ili, u najmanju ruku nesigurna.

Takođe, ne važe sve preporuke za sve buduće mame. Kod veštačke oplodnje, koja podrazumeva imunosupresivne tretmane, svi savetuju da se obustave procedure transfera embriona.

Za žene koje imaju istoriju srčanih ili plućnih oboljenja takođe većina lekara ne preporučuje planiranje trudnoće u doba epidemije korona virusa.

U žarištima epidemije, kakav je, na primer, Njujork, u mnogim bolnicama su zabranili prisustvo partnera ili dule na porođaju pa je i to nešto što budući roditelji u ovom trenutku možda žele da uzmu u obzir.

Možda najvažnije upozorenje dolazi od dr Ljubića koji naglašava: „Kad se planira trudnoća, uvek se želi da i muškarac i žena budu zdravi, bez aktuelne upale ili infekcije. Zato svim svojim pacijentima trenutno savetujem – kontracepciju.“

Najbolji savet je da se posavetujete sa svojim lekarom koji dobro poznaje vašu zdravstvenu istoriju i konkretna pitanja koja mogu biti važna.

Sve ovo ne znači da treba da na bilo koji način brinete ili paničite ako ste zatrudneli ili mislite da ste zatrudneli u poslednjih nekoliko nedelja. Znači da, u tom slučaju, ne smete da verujete kako ste „zaštićeni“ zato što ste žena ili zato što ste trudni i nipošto ne smete da se izlažete riziku kada to nije neophodno.
Smanjite izlaske i kontakte, zaštitite se kad god je to potrebno i brinite o svom fizičkom i mentalnom zdravlju!

Izvor: Lepa & Srećna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top