“Sretni smo kada od sutrašnjeg dana ništa ne tražimo!”- Mudrosti velikog Hermann Hessea

wikipedia

Lifestyle

“Sretni smo kada od sutrašnjeg dana ništa ne tražimo!”- Mudrosti velikog Hermann Hessea

“Ako nekog mrzimo, onda u njegovom liku mrzimo nešto što je usađeno u nama samima. Ono što nije u nama samima, to nas ne uzbuđuje.”

1. “Mudrost se ne može izreći. Mudrost koju mudrac pokušava kazati, zvuči uvek kao ludost.”

2. “Ozbiljnost nastaje zbog precenjivanja vremena! Ali u večnosti vreme ne postoji, večnost je samo trenutak, taman dovoljan za jednu šalu.”

3. “Svet je lep kada se posmatra bez želje za traganjem, jednostavno, kao dete.”

4. “Ništa nije bilo, ništa neće biti, sve JEST, sve ima svoje bivanje i sadašnjost.”

5. “Svi gresi u sebi već nose oproštaj.”

6. “Ne valja kada čovečanstvo prenapreže mozak i pomoću razuma pokušava uređivati stvari koje uopšte nisu pristupačne razumu. Tada se rađaju ideali kao što su ideali Amerikanaca ili Boljševika, koji su – i jedni i drugi neobično razumni, ali koji ipak vrše nasilje i pljačku nad životom, jer ga tako naivno upropašćuju. Slika čoveka, nekada visok ideal, počinje se pretvarati u kliše. Možda ćemo je mi luđaci oplemeniti.”

7. “Ako nekog mrzimo, onda u njegovom liku mrzimo nešto što je usađeno u nama samima. Ono što nije u nama samima, to nas ne uzbuđuje.”

8. “Sretni smo samo onda kada od sutrašnjeg dana ništa ne tražimo, a od današnjega sa zahvalnošću primamo ono što nam nosi.”

9. “Bog nam ne šalje očaj da bi nas ubio, već da bi nov život u nama probudio.”

10. “…imamo u duši i sve ono što je ikada živelo u ljudskim dušama. Svi bogovi i đavoli koji su ikada postojali….svi se oni nalaze u nama, tu su kao mogućnosti, kao želje, kao izlazi.”

11. “I najnesretniji život ima svojih sunčanih sati i, pod peskom i kamenjem, svoje sitne cvetiće sreće.”

12. “Ja sam odabrao put egoista ili vernika pa obaveze prema vani smatram sporednima u odnosu na one koje dugujemo vlastitoj duši.”

13. “Mi možemo razumeti jedan drugog, ali svako od nas može protumačiti sebe samog.”

14. “Mržnja prema samome sebi dovodi do iste stravične osamljenosti i očaja kao i preterani egoizam.”

15. “Nije sreća biti voljen. Svako voli sebe, ali voleti drugog, to je sreća!”

16. “Nikada nisam živio bez vere i ne bih niti dana bez nje mogao, ali sam celi svoj život mogao bez crkve.”

17. “Ništa na svetu nije čoveku odvratnije negoli da pođe putem koji ga vodi njemu samome!”

18. “Patnja zadaje bol samo zato što je se bojiš. Ona te proganja zato što bežiš od nje. Ne moraš bežati, ne moraš je se bojati. Moraš voleti… Dakle, voli patnju. Nemoj joj se odupirati, nemoj bežati od nje. Okusi kako je ona u dubini slatka, predaj joj se i nemoj je primati s mržnjom. Tvoja mržnja je to što ti nanosi bol i ništa drugo. Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ti ne učiniš time…”

19. “Postoji neko zlo među ljudima koje ih sprečava da se udružuju i nagoni ih da između sebe otvaraju ponor. Jedino ljubav može ih naterati da taj jaz premoste.”

20. “Samoća je put kojim sudbina želi čoveka dovesti sebi samome.”

21. “Silnik propada zbog sile, gramzivac zbog novca, pokorni propada služeći, a onaj koji traži nasladu propada zbog slasti.”

22. “Sretan je ko zna voleti.”

23. “Svaka inteligentnija vrsta humora započinje time da čovek samoga sebe ne shvata ozbiljno.”

24. “Što je stvarno živ čovek – o tome se danas zna manje no ikada pa se tako i na gomile streljaju ljudi, od kojih je svaki dragocen, neponovljiv pokušaj prirode.”

25. “Što više ljubimo i darujemo se, to više naš život zadobiva smisao i vrednost.”

26. “Većina ljudi ne želi plivati pre nego to i zna. Zar to nije duhovito? Naravno da ne žele plivati! Ta rođeni su za tlo, ne za vodu. I naravno da ne žele misliti; ta oni su stvoreni za život, ne za mišljenje! Tako, ko misli, ko od mišljenja pravi glavnu stvar, taj u tome može doduše daleko dospjeti, ali takav je pak tlo zamenio vodom, a u njoj će se jednom utopiti!”

27. “Zakon ljubavi nije zapoved nego poziv na sreću.”

28. “Život svakog čoveka je put ka samome sebi, pokušaj puta, nagoveštaj staze. Nijedan čovek nikad nije bio potpuno i do kraja on sam; ali svaki ipak teži da to postane, jedan mutno, drugi svetlije, svaki onako kako zna.”

29. “Heroj je onaj ko ima hrabrosti za svoju sudbinu.”

30. “Ljubav ne postoji zato da nas usreći. Ja verujem da postoji zato da nam pokaže koliko možemo izdržati.”

31. “Zaista niko nije mudar ako ne poznaje mrak.”

32. “Kad se drvetu potkreše krošnja, iz stabla izbijaju novi izdanci. Tako se često i duša obolela u cvatu vraća u proletno doba začetka i detinjstva prožetog slutnjama, kao da će tu otkriti nove nade i nastaviti prekinutu nit života. Izdanci sočno i naglo bujaju iz stabla, ali je to samo prividni život i iz njega nikad neće izrasti krošnja.”

mudremisli.net

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top