ZA 30 MIN DESI SE TOTALNI OBRT: Dr Stevanović otkriva ključni faktor u razvijanju virusa! PAŽNJA – reagujte ovako!

Printscreen

Lepota i zdravlje

ZA 30 MIN DESI SE TOTALNI OBRT: Dr Stevanović otkriva ključni faktor u razvijanju virusa! PAŽNJA – reagujte ovako!

Posle mesec dana borbe protiv korone, ovaj virus je za lekare i dalje nepredvidiv i stalno viđamo nove teške promene u zdravlju pacijenata. Dešava se da čovek dođe s blagim simptomima, a posle svega pola sata završi na respiratoru.

Ovako o bici sa smrtonosnim koronavirusom priča docent dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, koja se našla na prvoj liniji odbrane u ovoj epidemiji.

Pluća su na udaru

Prema njegovim rečima, kojom brzinom će se virus razviti kod pacijenta, zavisi od celokupnog zdravstvenog stanja. Tegobe se kod nekog brže, a kod nekog sporije razvijaju.

– Klinička slika kod zaraženih se brzo menja i sve je kraće vreme u kojem dolazi do težih komplikacija na plućima. Kod prvih pacijenta virus se širio u telu za nekoliko dana, a sada za nekoliko sati. Imali smo pacijente sa takvim promenama na plućima koje se obično razvijaju tek kroz nekoliko dana, a sada se infekcija razvija u roku od nekoliko sati – objasnio je dr Stevanović.

Šok nakon rengenskog snimka

Stevanović objašnjava da se na klinici leče ljudi koji dođu na nogama, koji se bune zašto treba da ostanu u bolnici, a onda kada vide rendgenski snimak, shvate da treba da ostanu tu.

– Tako imamo situacije da nam pacijent dođe u relativno dobrom stanju, naizgled zdrav, bez simptoma i normalno komuniciramo sa njim. A onda, posle bukvalno 30 minuta, ne može da diše, guši se, njegovo stanje postaje kritično. Mora brzo da se intubira i priključi na respirator. Zato se još susrećemo sa novim iskustvima i trudimo se da učimo u hodu – kaže dr Stevanović, i dodaje:

– Borimo se s nepoznatim i opasnim virusom, koji je prvi put na našem terenu i o kojem malo znamo. Zato su masovno testiranje i otvaranje kovid-bolnica odlične ideje i veliki korak napred u suzbijanju širenja zaraze. Tako će svako ko ima tegobe koje liče na koronu biti pregledan, uradiće se trijaža, a najveći broj pacijenata otkriće se u ranoj fazi bolesti – objašnjava dr Stevanović.

Borba za život

Doktor Stevanović napominje da iako postoje osetljivije kategorije podložnije virusu, svi su na udaru korone.

– Zna se da su stare osobe i hronični bolesnici posebno ranjiva kategorija. Ipak, nisu pošteđeni ni mladi, zdravi, radno aktivni, koji misle da će virus proći pored njih i koji se ne javljaju lekarima ukoliko primete slabe simptome, a onda posle bude kasno. Zato je važno da se ne opuštamo, da ozbiljno shvatimo situaciju, jer svi povećani kontakti, druženje i šetnje jesu potencijalni rezervoari infekcije. Takvo ponašanje je neodgovorno i prema sebi i prema drugima – kaže sagovornik.

Kurir.rs/Informer

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top