(VIDEO) STRAVIČAN SNIMAK KOJI OTKRIVA ŠTA KOROVAVIRUS RADI PLUĆIMA Pregled pokazuje krvarenje i čepove sluzi

pixabay.com

Lepota i zdravlje

(VIDEO) STRAVIČAN SNIMAK KOJI OTKRIVA ŠTA KOROVAVIRUS RADI PLUĆIMA Pregled pokazuje krvarenje i čepove sluzi

Virus SARS-CoV-2 kod ljudi slabijeg imuniteta izaziva bolest pre nego što uspeju da se stvore antitela, a doktorka Asja Stipić Marković, internistkinja pulmologije, objasnila je mehanizme zaraze i posledice koje ima na obolele.


Dodaje da se u tom u području kod osoba sa disfunkcionalnim imunološkim sistemom (ili ako se virus replicira brže nego što imunološki sistem stigne da odgovori) događaju najdramatičnije promene kao posledica bitke između napadača i obrambenih snaga

– Na taj način kod bolesnika može se javiti virusna upala pluća i teški respiratorni sindrom kojim se sprečava unos kiseonika – objašnjava Stipić Marković.

Zbog toga nastaje nekontrolisana imunološka reakcija organizma i javljaju se oštećenja i na drugim organima.

– Iako su blage infekcije i upala u gornjem respiratornom traktu najčešći oblik bolesti, nužan je ipak njihov ozbiljan tretman iz nekoliko razloga: izvor su za širenje bolesti kroz populaciju i opasnost za osobe slabije imunokompetentnosti, mogu biti bolne i dugotrajne, nije potpuno sigurno koliko dugo su obolele osobe zarazne – pojasnila je Stipić Marković.

O konkretnijim posledicama bolesti još je rano da se govori, a detaljan uvid u tok bolesti i tip oštećenja naučnici za sad imaju samo iz nalaza preminulih pacijenata.

– Pregled mikroskopskih preparata pluća pokazuje krvarenje i nakupljanje tečnosti sa fibrinom u plućima, čepove sluzi, što je različito od SARS-a, zatim obilno nakupljanje sluzi u dubini pluća, oštećenje epitela bronhija i alveola i ekscesivno nakupljanje stanica makrofaga iliti alveolarnih žderača inficiranih SARS-CoV–2 virusom – objašnjava Stipić Marković.

Doktorka naglašava da nakon upale ostaju ožiljci tj. zamena oštećenog plućnog tkiva nefunkcionalnim ožiljcima (fibroza pluća). Respiratorni procesi plućnog tkiva sa agregacijom guste sluzi i bujanjem novih stanica u malim disajnim cevčicama sprečavali su čišćenje disajnih puteva i eliminaciju sluzi kod najtežih bolesnika.

– Promene koje mogu ostati u plućima mogu uticati na smanjenje respiratorne pokretljivosti i difuziju kiseonika kroz pluća pa je redovnim vežbama potrebno poboljšati i održavati plućnu funkciju. Prestanak pušenja je obavezan – zaključuje Stipić Marković.

A kako izgledaju pluća koja su preživela srednje tešku upalu izazvanu koronavirusom pogledajte u videu Harisa Huseinagića.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top