VERUJE SE DA ĆE UKUĆANI BITI ZDRAVI CELE GODINE: Znate li šta treba da uradite sa vodom u kojoj su se kuvala jaja?

Kuća i porodica

VERUJE SE DA ĆE UKUĆANI BITI ZDRAVI CELE GODINE: Znate li šta treba da uradite sa vodom u kojoj su se kuvala jaja?

Za veliki hrišćanski praznik poštuju se i brojni običaji

Danas je Veliki petak, a u nedelju slavimo Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Poštuju se brojni običaji, a jedan od najvažnijih jeste tradicionalno farbanje jaja.

Naime, poznato je da se prvo jaje farba u crvenu boju, ali treba znati i kako iskoristiti tu vodu u kojoj su se jaja kuvala.

Narodni običaji kažu da bi trebalo da se tom vodom svi ukućani umiju! Kako je prvo jaje ofarbano u crveno, veruje se da će se oni koji se umiju biti rumeni i zdravi čitave godine!

Zanimljivo je i kako se u različitim krajevima postupa sa prvim ofarbanim jajetom. U nekim krajevima, prvo ofarbano jaje se čuva u kući do uoči Đurđevdana, kada se sa raznim biljem stavi u vodu da prenoći, piše Kurir. Ujutru bi trebalo da se tom vodom umiju svi ukućani, a potom se to jaje nosi u vinograd, kako bi zaštitilo od grada i nepogoda.

U drugim krajevima se ovo jaje čuva sve do sledeće godine, a sama reč čuvarkuća jasno označava da ovo jaje štiti dom od nesreće. Mnogi staro jaje bacaju u reku, da bi odnelo sve zlo i nesreću od kuće koju je čuvalo.

Izvor: GLOSSY 

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top