Evo zašto morate izaći na prozor ili na terasu i najglasnije reći: Hristos Vaskrse!

pixabay.com

Kuća i porodica

Evo zašto morate izaći na prozor ili na terasu i najglasnije reći: Hristos Vaskrse!

Danas je Vaskrs. Više nego ikad, nadamo se čudu

Neki kažu: „Ove godine skromno slavimo Vaskrs!“ Drugi pričaju: „Vaskrs je odgođen“. Istina je da nam je ove godine, više nego ikad potreban Vaskrs – praznik čuda, radovanja…

Zbog toga što smo duže od mesec dana zatvoreni, što smo stalno pod pritiskom, što strepimo od bolesti – ovaj Vaskrs moramo da proslavimo kako dolikuje: radosno!

Radujte se životu, radujte se svojoj porodici, radujte se novom danu, zdravlju, drugoj šansi..

„Kako zračiš tako i privlačiš“

Zbog svega toga, sutra ujutru, na Vaskrs, izađi na prozor, terasu ili u dvorište i glasno reci „Hristos Vaskrse!“ Oseti radost, oseti snagu koju će ti ta poruka doneti.

Čuda su moguća! Čuda se dešavaju sada!

Toga dana Isus Hristos je vaskrsao iz mrtvih, pobedio život i svima darovao večni život. Zbog značaja ovoga praznika, svaka nedelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs. Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, nikada pak ne pre te ravnodnevnice. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Prema učenju crkve, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao. Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: “Neverni Toma”.

Vaksrs je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: “Hristos voskrese” i “Vaistinu voskrese”. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Stil

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top