Grčki infektolog otkriva da li se možemo zaraziti korona virusom pri kupanju u moru ili bazenu

Lepota i zdravlje

Grčki infektolog otkriva da li se možemo zaraziti korona virusom pri kupanju u moru ili bazenu

Šta je sa samim boravkom na plaži?

Profesor Univerziteta Aristotel u Tesalonikiju dr Pavlos Nikolajdis govorio je o tome koliko će biti opasno kupanje na plažama i bazenima na leto, kao i o čemu najviše moramo voditi računa.

Iako se trend pada obolelih od korona virusa u Evropi primećuje, nema sumnje da će i leto biti u znaku ovog virusa, te da će se „senka“ pandemije dugo nadvijati nad čovečanstvom.

Stoga su se mnogi zapitali kako će uopšte izgledati letovanje ove godine i kako će visoke temperature uticati na razvoj pandemije?

U razgovoru za „GRTimes“, profesor patologije i zaraznih bolesti sa Univerziteta Aristotel u Tesalonikiju, Pavlos Nikolajdis pružio je izuzetno korisne odgovore na pitanja koja nas najviše interesuju.

Postoji li rizik da se zarazimo u moru ili bazenu? Da li bi trebalo da nosimo maske na plažama? Koliko su uopšte sigurne organizovane plaže i na šta najviše treba paziti? Da li će toplota ubiti virus?

Kako kaže, kupanje u bazenu koji sadrži hlor je potpuno sigurno. Dakle, niko nikada nije dokazao da postoji potencijalni rizik od zaraze korona virusom. Isto važi i za morsku vodu.

Najveći rizik za sobom vuče procedura oko kupanja na bilo kom mestu. Uslovi koegzistiranja sa drugim ljudima su zapravo najveći rizik. Na primer, ako na 10 kvadratnih metara ima 20 ležaljki, razumno je da će taj deo plaže biti pretrpan.

Na pitanje da li postoji šansa da neko dobije virus na plaži ili spoljnoj površini bazena, profesor objašnjava da je to vrlo malo verovatno jer je glavni put prenošenja virusa respiratorni tj. kijanjem, kašljanjem, kijanjem, glasnim govorom kada su usta otvorenija.

– Vrući pesak ili bilo koja površina nisu mesto na kojem će se preneti virus. Ono što je isgurno jeste da rizik povećava jedino gužva na putu do plaže, na primer u javnom prevozu. Tokom boravka na plaži ili bazenu moramo voditi računa da budemo udaljeni minimum 2m od drugih, a to je realno u Grčkoj jer imamo beskrajno duge plaže. Osim toga, u smislu kontakta i upotrebe nepoznatih predmeta dok smo na otvorenom, prevencija infekcije se vrši upotrebom sapuna ili dezinfekcionih sredstava, kao i do sada – ističe.

Kako kaže, sve se i dalje svodi na individualnu higijenu, ali i određene mere koje će morati da važe i ovog leta.

– Zato smatram da će biti neophodne mere što se tiče prodavnica sa suvenirima, barova na plaži, itd. Da postoji određena udaljenost među kupcima i da, barem ovog leta, ne viđamo slike iz prošlosti u kojima su svi skučeni.

Telegraf

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top