Mudra priča o tome kako uvek treba da budete oprezni – „Gde je sreća, tu je i nesreća“

pixabay.com

Lifestyle

Mudra priča o tome kako uvek treba da budete oprezni – „Gde je sreća, tu je i nesreća“

Preteran smeh sluti i doziva veliko zlo ili veliku nesreću

Kaže se da sreća i nesreća uvek idu zajedno. Personifikacija nesreće u našem narodu je zla ružna starica, a sreća koja je isto ženskog roda je prelepa devojka sa zlatnim nitima u kosi. Kaže se da se uz sreću krije i neka zla kob ili nesreća koja nasuprot zlatnim nitima, prede crnu vunu.

Te dve stvari su uvek zajedno kao što je dobro i zlo u čoveku. U narodnoj izreci „Gde je sreća, tu je i nesreća“ krije se velika mudrost i iskustvo! Zato se ljudima uvek savetuje da budu oprezni i u najsrećnijem času, jer i srećno putovanje, kakvo je trebalo da bude plovidba Titanikom 1912. može se najtragičnije završiti.

Preterana sreća, preteran smeh sluti i doziva veliko zlo ili veliku nesreću. Narod kaže: „Danas se previše smejem, sutra ću možda plakati“. Veruje se da je nesrećnom čoveku teško podariti sreću, pa se često kaže da mu ne može pomoći ni kesa puna novca.

Postoji jedna narodna priča kako je jedan bogat trgovac želeo pomoći nekom nesrećnom siromahu. Doseti se on da ostavi kesu dukata na kraju uskog brvna, preko koga siromah stalno prolazi na putu do svoje kuće.

Tog dana siromahu padne na pamet, onako iz dokolice da žmureći pređe brvno govoreći sebi da je tuda prošao po ko zna koji put i da ovoga puta to može da uradi zatvorenih očiju. I on tako pređe brvno bez problema i ne opazi kesu punu dukata. Trgovac koji je sve to posmatrao zaključi da se čoveku koji je nesrećan od rođenja ne može sreća udeliti!

Izvor: Infpult

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top