Zašto je važno da od malena čitamo knjige našoj deci?

Freepik

Kuća i porodica

Zašto je važno da od malena čitamo knjige našoj deci?

Saznajte koji su sve benefiti čitanja sa decom i zašto bi trebalo da ga često praktikujemo

Kada je pravo vreme da počnemo da čitamo priče deci?

Da li moraju da imaju dovoljno razvijen vokabular da bi razumeli skoro sve reči iz knjige?

Odgovor je – apsolutno ne! Čitanje sa decom počinje još od bebećeg doba kada se pojavi interesovanje za listanje knjižica za bebe. Fantastičan uvod u kasnije čitanje bajki jeste da već na najmlađem uzrastu omogućite bebi da zajedno listate, naglas joj izgovarate različite reči i na taj način joj pomognete da lakše usvoji nove glasove i nauči nove reči. Time stimulišete i njenu koncentraciju, ali joj i poklanjate svoju prekopotrebnu fokusiranu pažnju.

Koje veštine se razvijaju kod dece kada im čitamo?

Jedna od najlepših karakteristika ljudskog mozga jeste moć mašte. Čitajući detetu od najranijeg doba vi utičete na to da njegov unutrašnji svet bude bogat, mašta razvijena, a razmišljanje fleksibilno i kompleksno.

Osim toga, čitanjem ali i zajedničkim tumačenjem pročitanog pomažete detetu da bolje shvati svet u kom se nalazimo, ali i pripremi se za svet odraslih kao i mnoge nepredviđene situacije u životu. Kroz priče dete se polako susreće sa svetom koji nije uvek pravedan, sa svetom u kome postoje i negativci, sa svetom u kome je u redu napraviti grešku.

Takođe, slušajući vas kako čitate, deca razvijaju veoma važnu veštinu, a to je strpljenje i koncentracija da saslušaju drugog.

Potrudite se da skoro svaki dan vašeg deteta bude prožet melodijom reči i čitanja, i ne sumnjajte da će mu čitanje postati prirodna i trajna životna navika, način da se odmori, ali i ispuni svoju želju za novim saznanjima.

Znanje je moć

Ako želimo da svom detetu prenesemo vrednost koja će mu najviše pomoći u životu, prenećemo mu želju da novim saznanjima. Spontanim i čestim čitanjem u tome ćemo vrlo lako uspeti. Procenite trenutak kada je dete raspoloženo i nemojte to raditi na silu, ali isto tako nemojte posustati nakon samo nekoliko neuspelih pokušaja. Budite uporni u tome da vaše dete zavoli knjige. Na taj način će i školovanje, ali i kasniji uspeh u životu biti manje trnoviti.

Nemojte prestati da čitate zajedno ni nakon što dete savlada čitanje

Dok god procenjujete da vašem detetu prija ova zajednička aktivnost, nemojte je zanemariti. Osim toga, imajte na umu da od početničkog čitanja do onog zaista pravog sa punim razumevanjem treba da prođe par godina i da vaše dete itekako ima da još uči od vas. A kada dovoljno porastu želimo vam da nastavite da pričate sa decom o knjigama, pitate ih šta su novo naučili i shvatili, prenesete im svoje životne vrednosti i jednog dana dobijete i preporuku za dobru knjigu baš od njih.

Izvor: bebac.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top