Student iz Kenije NIJE imao koronu i za mene je to JEDINI uzrok njegove smrti

Printscreen

Lepota i zdravlje

Student iz Kenije NIJE imao koronu i za mene je to JEDINI uzrok njegove smrti

Paralisala me je vest o smrti Džona Sandea iz Kenije koji je studirao na medicinskom fakultetu u Beogradu. Da je živ, imao bi još dva ispita do diplome lekara.

Ali, nažalost, nije.

Imao je jake bolove u stomaku, ali nijedna bolnica nije htela da ga…
Ne daj Bože da se zaraziš koronom u Srbiji, jer teško da će te iko primiti
Manje se nadati, više prihvatati i nikako se samosažaljevati
Iako mediji prenose da uzrok njegove smrti još uvek nije poznat, činjenica da Hitna nije došla na poziv iz Studentskog grada gde je Sande boravio zbog nemogućnosti da se vrati u Keniju, i da su ga sa bolovima u stomaku tri beogradske bolnice navodno odbile, jer NEMA simptome korone, za mene su jedini uzrok smrti ovog mladića. Sve što se naknadno utvrdi, u smislu dijagnoze, prilično je nevažno.

Preminuo je u Studentskoj poliklinici.

Ovo nije prvi put. Čini se da neće biti ni poslednji.

Vanredna situacija je pokazala koliko je zdravstveni sistem nespreman da zbrine pacijente koji nemaju koronu, ali, pazi, imaju rak, imaju kontrole, dijabetes, masu hroničnih oboljenja, imaju sumnje da nešto sa njima nije u redu, opipali su nešto, preseklo ih je negde, ukočilo, slomili su kuk, boli ih neizdrživo…

“Jebeš to, nemaš koronu!”

Dajte nam na konferencijama u 15 podatak koliko života je trenutno pod rizikom jer ne mogu do bolnica, na preglede, kontrole, jer nemamo kapacitete, jer “ajde ti kući” ili mislite da njih treba da brojimo kada prođe korona?

Ovo je zajebancija sa životima. Da li je neko svestan toga?

Ili se sa životima može zajebavati kad je vanredno stanje, ko u ratu, brojaćemo one van prve borbene linije kad se rat završi?

Zamišljam lica roditelja preminulog studenta nakon što im je javljeno da im dete nije živo.

Kako mislite nije živo?

Žao nam je.

Kako mislite žao nam je? Šta se dogodilo?

Još uvek ne znamo.

Pa u kojoj je bolnici hospitalizovan?

Vidite, on nije… ovaj… to veče hospitalizovan.

Čekajte, kako mislite nije? Pa gde ste ga poslali sa bolovima, ko ga je pregledao?

Vidite… nije imao simptome korona virusa, kapaciteti su prebukirani… nismo ga mogli…

Pustili ste dete da umre?

Piiiiiiiiiii, ravna linija ko na monitoru.

Žena koja je stranim studentima u Srbiji držala časove srpskog jezika na Filološkom fakultetu napisala je na svom profilu: Umro nam je student. Ta rečenica zvuči besmisleno, kao da je oksimoron. Nije imao koronu. Imao je bolove u stomaku. Imao je Hitnu koja nije došla na poziv iz Studentskog grada. Imao je tri bolnice koje ga nisu primile jer nema simptome korone. Imao je porodicu koja ga je poslala u Evropu da postane lekar, a vratiće im se sin u kovčegu.

Sramota me je.

Besna sam.

Psovala bih, urlala bih. Očajna sam.

Gadi mi se. Poražena sam. Uplašena.

Ukoliko se zaista dokaže da je mladi Kenijac preminuo zbog neblagovremenog zbrinjavanja, da je bio odbijen u TRI bolnice jer nije imao simptome korone i da niko neće odgovarati (vanredno je stanje, jelte?) ostaje nam da se temeljno zabrinemo za sopstvene živote (ako do sada nismo) ili pakujemo stvari i bežimo negde gde se umire, ali ne ovako, ne ovako, ne na ovakav način, ne ovako.

Ovde, godinama gledam, imaš dve opcije za preživljavanje: da imaš lovu da plaćaš privatno ili veze koje će te preko reda ubaciti u državne bolnice ili da se opašeš bombama, okačiš automatsku pušku i kreneš sa simptomima (i overenom zdravstvenom knjižicom) da tražiš pomoć.

Mene boli…

Moraćete da se javite sutra, doktori su sada zauzeti…

Ali, ne mogu da izdržim, umreću…

Žao mi je, ima hitnijih slučajeva…

Probao si lepo, ne ide, ne čuju, uzmeš automatsku i izrokaš u plafon da te shvate ozbiljno.

Samo u plafon. I ovako se obrušavaju.

Onda staneš ko razgoropađeni Rambo na popadalu tavanicu, izbrojiš do deset i probaš da mirno ponoviš: Može li neko da me pregleda?

Shvatate, ovde vas najbolje čuju kada ste opasnost ili kada imate lovu. Država nas praktično tera da postanemo nasilni, agresivni, bahati manijaci, u suprotnom ćemo umreti fini, kulturni, u bolovima, nepregledani ili zakasnelo pregledani.

Ako si sirotinja, to ti je mahom opcija da bi preživeo.

Ako si sirotinja koja neće da bude nasilna, onda prvo moraš da prestaneš da budeš sirotinja tako što ćeš prići vladajućoj stranci i deleći pomoć penzionerima, botujući i jebući se dušom i telom “obezbediti” sebi neki posao i primanja od kojih ćeš moći da ideš na preglede privatno.

A ako se baš budeš jako trudio (bio pokorni rob ili postao ljiga) povezaćeš se sa uticajnim ljudima pa možda na “poziv” uticajnog i upadneš preko reda, preko sirotinje koja je odlučila da ide pošteno.

Kakva opcija: živeti muljajući ili mreti pošten.

Upravo ovo mi pomera živac već godinama i tera da pobegnem odavde, jer su mogućnosti opcije “živeti pošteno” svedene na minimum.

Nije ni čudo što se ljudi kljukaju sedativima. Umrtvljuju sebi mozak jer je skapirao koliko nepravde i nemoći leži u ovoj gore pomenutoj istini i koliko straha proizilazi iz same pomisli da te sad, ne daj Bože, negde nešto žigne… a nije korona.

Izvor: Luftika

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top