Mama koja je deci ukinula ekrane podelila sliku koja pokazuje pozitivne efekte ovog poteza

Kuća i porodica

Mama koja je deci ukinula ekrane podelila sliku koja pokazuje pozitivne efekte ovog poteza

Moja deca obožavaju ekrane. Ali ekrani im nisu uzvraćali ljubav. Pretvarali su ih u dekoncentrisane svađalice. Zbog toga smo muž i ja odlučili da ih potpuno izbacimo iz doma.

Mama petoro dece, pisac i blogerka Moli Defrank pre sedam meseci odlučila je da iščupa svoje klince iz ralja ekrana svih vrsta – pametnih telefona, televizora i računara. Nedavno je objavila fotografiju koja sumira rezultate ovog poteza – pet malih čitača ušuškanih u krevet sa knjigama u rukama.

“lako je detetu ćušnuti Ajped u ruke kada želite par minuta na sebe. Današnji roditelji su prva generacija koja mora da se suoči sa ovim dugoročnim nekontrolisanim eksperimentom koji se sprovodi na našoj deci. Teško im je da se bore protiv nečeg što je toliko prisutno i lako dostupno. Ipak, u jednom trenutku morate da se zapitate da li treba tako? Mi smo na kraju zaključili da stvari moraju da se promene.”

Defrank kaže da su dobrobiti ove odluke bile višestruke. “Počela sam bolje da uočavam talente i interesovanja svoje dece, jer su konačno mogli da im posvete vreme. Ćerka je počela mnogo brže da čita, a sada piše i priče. Sin crta i čak je organizovao porodične večeri crtanja na kojima je on nastavnik. Za decu je dobro da iskuse dosadu, kako bi preuzela inicijativu i probudila svoju kreativnost.”

Štaviše, detoks od ekrana uopšte nije toliko teško izvodljiv, kaže Defrank: “Najveći izazov je ponuditi deci nešto što će raditi umesto gledanja u ekran. Deci je potrebno što više interakcije sa drugim osobama, kako bi razvijala društvene veštine i motoriku. Moraju da nauče da prepoznaju i tumače različite izraze lica, govor tela, ton u govoru i druge veštine komunikacije.”

“Moja deca obožavaju ekrane. Ali ekrani im nisu uzvraćali ljubav. Pretvarali su ih u dekoncentrisane svađalice. Zbog toga smo muž i ja odlučili da ih potpuno izbacimo iz doma. Deca su se prvo bunila, a onda se život nastavio. Detoks je bio iznenađujuće lak i izvodljiv, a moja devetogodišnja ćerka mi je više puta rekla kako joj je drago što smo ih izbacili”.

Izvor: Detinjarije

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top