Stan ovog bračnog para koji vrvi niskobudžetnim idejama, a izgleda svetski

Kuća i porodica

Stan ovog bračnog para koji vrvi niskobudžetnim idejama, a izgleda svetski

Kad uređuješ privremeni dom, a pritom si zaljubljen u interijere, prioriteti su jasni: bezobrazno jeftino, ali sa stilom!

Zavirite u stan u kući bračnog para Palić koji vrvi “uradi sam” projektima i niskobudžetnim idejama, a izgleda svetski

Počelo je useljenjem u naš “privremeni” dom i dogovorom da nećemo previše ulagati. Kako nisam bila spremna živeti u domu kojem nedostaje uređenja i priče samo zato što ne ostajemo ovde trajno, odlučila sam krenuti s povoljnijim “DIY” varijantama, pregledavanjem nameštaja i ukrasa po tavanu i garaži, makeoverima poklonjenog nameštaja… – odgovara nam na pitanje koja je početna priča ovog stana Martina Palić, korporativna pravnica i vlasnica malog kreativnog obrta.

U ovom stanu u kući živi sa suprugom Marijanom, ekonomistom koji je u slobodno vreme “handyman” za Martinine kreativne projekte. Kako se stan nalazi u kući građenoj sedamdesetih, i u njemu niko nije živeo poslednjih godina, uprkos želji da se usele bez većih građevinskih radova, ipak su morali pristupiti delomičnoj adaptaciji.

– S obzirom na očajno stanje zidova i parketa, morali smo cijeli stan dati u ruke majstorima. Od nameštaja je veći deo spašavan, blagovaonske stolice, sto, radni stol, fotelje, komode u dnevnom boravku, komoda u spavaćoj sobi, noćni ormarići, većina dekoracija, ormari u garderobi… Sve je to bilo u stanu ili nam je poklonjeno – priča nam Martina.

Porodično nasleđe
Stara komoda prebojana u sivu boju daje malo ozbiljnosti i priče jer je u pitanju porodična ostavština (gore levo i desno). Stalak za nakit je vlasničin mini projekt, a reč je o gumenoj igrački iz “kineza.

Stan se sastoji od ulaznog dela koji je u biti veliki hodnik iz kojega se pristupa u sve prostorije: kupaonicu, walk in garderobu, spavaću sobu, dnevni boravak i kuhinju. U tom prostoru hodnika smestio se i radni kutak. Zanimljivo je da već dugo nismo bili u interijeru koji nije organizovan kao prostor otvorenog plana, ali ovaj par je napravio najbolje od onoga što imaju na raspolaganju. Dnevni boravak je kombinacija modernog, vintage, jednostavnosti i zaigranosti. Velika svetloplava kutna garnitura središnji je deo oko kojega se vrti dnevni boravak.

– To nas posebno veseli jer je i garnitura, iako izgleda baš kako smo je zamislili, ispala jeftinija nego bilo što na tržištu. Sama kutna kupljena je po punoj ceni, dok su navlake u ovoj divnoj nijansi plave ulovljene za malo para kad su izlazile iz ponude. Stara komoda prebojana u sivu boju daje malo ozbiljnosti i priče jer je u pitanju porodična ostavština, a s druge strane, bela biblioteka kao naš poslednji veliki projekt daje dašak elegancije za malo novca – priča Martina dok nas vodi u kuhinju za koju kaže da je bila najzahtjevniji deo preuređenja prostora.

Najjeftiniju kuhinju koju su mogli naći prilagodili su svom prostoru, kožne ručkice izradili su sami, a vitrina u blagovaonici je spoj elemenata iz stare kuhinje Martinine svekrve koja ih je nedavno prerano napustila pa su za ovaj komad posebno vezani

– Izabrali smo vrlo povoljnu kuhinju koja načelno nije predviđena da se išta na njoj menja, no, srećom, sve ideje su provedene u delo, viseći elementi postavljeni su kao mozaik kako bi izgledali malo više “ugradbeno”, a sve se uz dosta muke uspelo uskladiti s vrlo neravnim zidovima. Osnovna je ideja kuhinje da bude bezobrazno jeftina. Napravljena je od bele iverice s debelom radnom pločom s dekorom hrastovine. Kupljena je u Ikei za oko 4000 kuna. Kako su kupovne kožne ručkice skupe, napravili smo ih sami – objašnjava Martina.

Mirna oaza
Baršunasto uzglavlje rezultat je DIY projekta, kao i noćni ormarići zatečeni u stanu i zanimljiva slika Meseca iznad kreveta kojom supružnici počinju novi projekt

Malo sreće, malo truda
Navlake za garnituru pronašli su na rasprodaji za dvestotinjak kuna, a biblioteku su izradili sami kombinovanjem povoljnih gotovih elemenata

Spavaća soba mora biti mirna prostorija u kojoj se pune baterije, a upravo to je bila misao vodilja paru pri kreiranju iste.

– Nedavno sam izradila baršunasto uzglavlje koje krevetu daje toplinu. Najupečatljiviji element je slika iznad kreveta kojom suprug i ja počinjemo novu priču za naš obrt. Osim slike, jako me vesele i noćni ormarići koje smo preuredili iz beživotnih ormarića koje smo našli u stanu – navodi kreativka, a nas zanima koji im je najdraži DIY projekt u stanu.

– Biblioteka u boravku. I kuhinjski otok kao rezultat timskog rada, dasaka iz dedine radione i mramornih ploča iz spomenutog starog kafića. Ipak, jedna stvar mi je posebno draga. Vitrina u blagovaonici zapravo je spoj kuhinjskih elemenata iz stare kuhinje moje svekrve koja nas je nedavno prerano napustila pa smo posebno vezani za nju. Najvažnije je da interijer priča priču svojih stanara. Mi smo želeli izbeći dojam kataloga, kad neko dođe, da vidi u svakoj prostoriji naš stil, a ne samo hrpu kupljenih elemenata – zaključila je Martina Palić.

Izvor: jutarnji.hr

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top