Kešanski: „Nemojte biti debeli, molim vas!“

Printscreen/Instagram

Lifestyle

Kešanski: „Nemojte biti debeli, molim vas!“

Voditeljka Snežana Dakić objavila je fotografiju na svom instagram proflu uz koju je podelila molbu sadržanu u rečima:

“Nemojte se previše ugojiti, molim vas.”

I taj savet bi recimo bio u redu da nije nakon osvrta na nepovoljnost gojaznosti za zdravlje čoveka dodala i sledeće:

“Kada ste debeli, ništa vam ne stoji onako kako biste želeli.

Ne kažem da morate imati besprekornu liniju, ali …”

Društvene mreže vrve od saveta kako da izgledate, koliko kilograma da imate na vašu visinu, kako da se obučete, kako da uparite ono što ste kupili, kako da se ošišate, kako da nalakirate nokte, koji oblik da napravite, kako da ofarbate kosu, koliko da je skratite ili pustite, kako da dišete, kako da budete fit, top, preplanuli bez solarijuma, koju kremu MORATE da probate, koji preparat za topljenje naslaga, kako da zavedete voljenog muškarca, kako da uvek budete poželjni, kako da izbegnete padanje sisa nakon dojenja, ublažite vidljivost strija, ožiljaka, kojom metodom da nacrtate obrve, šta da jedete, užinate, kako da imate savršena stopala i sakrijete obućom čukljeve.

Foto: unsplash

Klasičan teror koji je uglavnom sadržan u reči MORATE.

Ovog leta MORATE nabaviti ovaj model kupaćeg.

Ove sezone MORATE nabaciti look koji diktiraju poznate zvezde.

Ovo su frizure koje MORATE probati ako imate ovalan oblik lica.

Ovo je haljina koju MORATE imati (a haljina kao za telo od 32 kilograma)

Snežanina “molba” da se ne ugojimo previše, jer kad smo ugojeni ništa nam ne stoji kako bismo želeli… meni zvuči smešno, i bajato, i nepromišljeno.

To je kao kad vam motivacioni govornici saliju onu “Molim vas, samo budite pozitivni”, a vama umro tata, izgubili ste posao, kičma vas ubi, muž se propio, recimo.

Pa, čekaj, nije to stvar pucketanja prstiju.

To je proces, traje, upleteno je ponekad na stotine razloga zašto je neko gojazan, a neko sjeban i svaki od tih razloga treba postupno eliminisati.

I otkud sad to: Kad smo ugojeni ništa nam ne stoji kako bismo hteli?

Ja bih pre to preformulisala u: Kad smo sjebani ništa nam ne stoji kako bismo hteli, a kilaža nije uvek jedini razlog sjebanosti, ona je uglavnom posledica.

Ako bismo pratili savete svih modnih blogera mogli bismo komotno ovog momenta da se zatvorimo u salone, da nas ko faraone umortaju u folije, dok nam tetoviraju obrve, skidaju dlake, pune lica, pune usta, da pijemo vodu i jedemo zrna, bauljamo po buticima, znojimo dodatno u teretanama, pečemo u solarijumima, brojimo kalorije, pa povraćamo ako smo neku viška uneli, i sve to da bismo bili u trendu (priča o zdravlju, koliko god je prosipali, samo je farsa, kao neki alibi za mukotrpno sređivanje spolja).

Inadžija sam, i da kojim slučajem imam višak kilograma, ova Snežanina “molba” naterala bi me da pojedem celo pile i pola torte, obučem svoju lepršavu haljinu i izađem podignute glave na ulicu, jer mi je muka od lažne zabrinutosti za gojazne ljude, a zapravo se nameće trend poželjnog zategnutog tela dodatno isfiltriranog na mrežama jer su starenje i viškovi na bilo kom mestu društveno neprihvatljivi.

Sa režimom slabljenja krenula bih kad ja to odlučim, kad osetim da mi nije dobro sa viškom, i sa sobom zbog toga, a ne kad mi to Snežana savetuje sklupčana u helankama kraj cveća u velikoj vazi, snenog pogleda u kameru.

Na ovaj način, sledeći njihove molbe i savete, upecani čovek nikada neće biti zadovoljan. Taman kad se reši kilograma, oni će reći da je veliko podignuto dupe sad u modi.

Kad iscrta obrve, vodeći se preuzetim šablonom, oni će reći sad je trend imati svoje dlakave obrve. Taman kad polepi orlovske nokte trend će postati kratki u crveno nalakirani. Kad se izgladni do padanja pred kolima Hitne, “zamoliće vas” da imate viškove.

I tako u nedogled, apsolutno zaboravljujući da je u trendu uvek i zauvek:

posebnost. autentičnost. znanje. empatija. rad na sebi, u sebi, oko sebe. sređivanje viškova unutra, ne nužno spolja i to samo ako su u pitanju viškovi nečega što nas guši. biti svoj.

Uskoro ću 40. i najsrećnija sam kad pročitam i saznam nešto novo. Nešto što mi može koristiti da vodim mirniji i kvalitetniji život, haos je često oko nas, valja mu se suprotstaviti ili naučiti plivati u njemu bez mnogo drame.

Sinoć sam dugo čitala Jalomovo “Gledanje u Sunce”, neka otkrića raduju me više nego pre određenog vremena kupovina trendi pantalona.

Radim vežbe za leđa i gipkost tela ne za podizanje sisa.

Bojim svoje obrve senkom.

Kožu hidriram kremom, sklanjam od jakog Sunca.

Šetam po prirodi, izbegavam boravak u zatvorenim zagušljivim prostorijama.

Sve manje učestvujem u razgovorima koji vode u sivilo. Želim da kada ovo prođe kupim cipelice za ples. Imam već otvoren poziv.

Primetila sam da mi farke i pamučna skalava majica savršeno stoje kad sam radosna sa sobom, a radosna sam sa sobom jer nisam podlegla vladajućim trendovima “moraš biti zategnuta i lepa” već sam zadržala zdrav razum da otkrijem šta meni prija, šta me guši i kad sam najmirnija sa sobom.

Zdrav razum i znanje jedini su valjan kapital, jer kad krene po zlu, a krene često, nisam sigurna koliko nas stabilnima na duge staze mogu zadržati savršeni kilogrami na koje savršeno pristaje svaka odevna kombinacija za savršeni selfi sa savršenim brojem sviđanja kraj savršene vaze sa cvećem u savršeno opremljenoj sobi za savršeno odgovaranje na “molbu” savršenih modnih blogera, faca, zvezdica i zvezda.

Izvor: Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top