Kurvetina i ostale reči rezervisane samo za ženski rod

pixabay.com

Lifestyle

Kurvetina i ostale reči rezervisane samo za ženski rod

– Čini mi se da je on tada imao djevojku, kada je bio sa Zoricom, rekla sam kroz smijeh prisjećajući se jednog poznanika i moje prijateljice.

– Kurvetina, odgovorio je netipično i vulgarno za njega.

– Ko?

– Pa, Zorica.

– Čekaj, je li moguće da si toliki kreten? Zašto bi Zorica bila kurvetina što je kao slobodna djevojka bila sa njim, a on je imao djevojku?

– A šta bi ti kada bi mene neka spopadala?

– Šta ja imam s njom?

***
U ovaj očajni balkanski razgovor stala je sva zatucanost i ograničenost našeg društva. On, moj obrazovani i sjajni dečko je mislio da je moja drugarica kurvetina jer je kratko bila u šemi sa momkom koji je imao djevojku, nadajući se da će i ona jednog dana biti ta. Sve i da se nije nadala, zašto bi ona u toj priči bila „kurvetina“. Ako ništa drugo, jednako su krivi oboje, a njega nijednom nije spomenuo.

I nije on jedini. On je samo bio ogledni primjer onoga što većina misli.

Što se mene tiče, svaka žena koja misli da može, njega slobodno može da spopada. Ja ne ljubomorišem. Negdje sam sa 17 godina prevazišla taj trip u glavi da je druga žena kriva ako te muškarac sa kojim si ne poštuje i ne voli dovoljno. Ako nekoga voliš i poštuješ, nema te „kurvetine“ koja bi te mogla navesti da prevariš osobu sa kojom si u vezi. I taj termin prevariš. Pa ti tu jedino zavaravaš sebe. Da ti je dobro u vezi u kojoj si, a čezneš za nekim drugim.

Ovaj problem ide do toga da smo mi tako odgajani, da je muškarac po logici toliko savršeno biće da on sam nikada ne bi učinio nešto nemoralno ili nečasno da nije bilo neke „kurvetine“ koja će ga na to navesti. Simptomatično je da je žena uvijek ta. I kada vara i kada sa njom varaju, jer, zaboga, kako bi neki muškarac koji je sa udatom ženom mogao biti „kurvetina“ i kako bi on zapravo mogao biti taj koji ju je naveo da bude „nemoralna preljubnica“.

Žalosno je i to koliko se bavimo nečijom čestitošću, dok nam je sve drugo nakaradno. Žalosno je kako nas to više pogađa i kako žustro pljujemo, a svakog dana neku ženu prebije neki nasilnik. I tu se vrlo često provuče kako je „kurvetina“ to nečim sigurno i zaslužila.

Znate, kao i ja, da to čujete svakog dana. Znate da one samostalne i samosvjesne žene vezujemo uz riječi „nadrkana“, „nervozna“, „ogorčena“, „nedojebana“, „kučka“. Ali znate šta još ja znam – kučke vrlo rijetko smijete da tučete. One žene koje se ne plaše epiteta kurvetina vrlo rijetko dobiju šamar. One žene koje se ne boje da žive u svijetu u kojem je sve podređeno muškarcu i koje baš briga šta o njima misle muškarci, i druge patrijarhalno odgojene žene, jedino one i smiju da žive.

Ona koja će ti poslije prvog šamara reći zauvijek zbogom. Ona koja će ti poslije prve ružne riječi mahnuti sa vrata dok odlazi, ona zna da nema te stvari koju će uraditi da bi ti sebi uzeo za pravo da je nazivaš „kurvetinom“.

I ne ljute me toliko muškarci koji su spremni da nas sputaju na svakom koraku. Od njih i očekujem. Oni vrlo često brane svoje „pleme“ i mnogo su odaniji.

Žene me ljute. One nakaradno i pogrešno odgojene. One koje pljuju druge žene. One koje će svoju sestru i drugaricu nazvati „kurvetinom“.

One su naš problem. Njihova svijest je ta koja će upropasti generacije onih koje tek treba da dođu i da žive, znajući da na sve imaju jednako pravo i da niko nema pravo da ih zove tom rječju koja je rezervisana za ženski rod – kurvetina.

Izvor: Lola/Jelena Despot

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top