Status srpske doktorke HIT NA INTERNETU: „Ja sam anesteziolog, ne neko tamo priučen da uspava pacijenta. „

instagram/Printscreen

Lepota i zdravlje

Status srpske doktorke HIT NA INTERNETU: „Ja sam anesteziolog, ne neko tamo priučen da uspava pacijenta. „

Tihi heroji pandemije korona virusa su svi zdravstveni radnici koji i dan danas, skoro dva meseca nakon dolaska korona virusa u Srbiju, rizikuju svoje živote da bi spasli tuđe. Status doktorke Radmile Miletović, anesteziologa u KBC „Dragiša Mišović“, privukao je ogromnu pažnju na internetu jer je javnost imala priliku da čuje ono što nikada ranije nije imala priliku da vidi – šta rade anesteziolozi, tihi heroji u borbi protiv korona virusom.

Kada pročitate da je neko na respiratoru – tu su bili anesteziolozi. Da se bori za život na odeljenju intenzivne nege – tu su bili anesteziolozi. Da neko bdi bez čaše vode i pod maskom nad posteljom obolelog – tu su bili anesteziolozi. U statusu doktorke Miletović koji je do sada lajkovalo preko četiri i po hiljade ljudi jasno se vidi značaj ovih izuzetno posvećenih, ali i na svetskom nivou izuzetno traženih lekara. Status vam prenosimo u celosti.

„Ko je anesteziolog? Anesteziolog je verovali ili ne, lekar. Da, lekar, doktor medicine, isto kao hirurg, internista ili pedijatar. Anesteziolog nije neko tamo priučen da “uspava” pacijenta.

Anesteziolog je lekar specijalizovan za izvođenje najosetljivijih manuelnih veština od intubacija, plasiranja braunila, katetera u venske i arterijske sisteme do davanja svih vrsta anestezija (opšta, regionalna u koju spadaju epiduralna, spinalna – plasiranje katetera u međupršljenski prostor duž cele kičme, periferni nervni blokovi za određeni deo tela). Sve ove veštine iziskuju apsolutnu preciznost i spretnost.

Anesteziolog je lekar kome je svakodnevnica da oabavlja reanimacije, da oživljava bolesnika kada prestane da diše i kada prestane da radi srce.

Anesteziolog je takođe i neko ko je najkompetentniji da radi u jedinicama intenzivne nege najvišeg nivoa, da leči najteže pacijente, životno ugrožene i povređene, bolesnike svih uzrasta, od beba do starih ljudi.

Nije ni to kraj svemu za šta je anesteziolog stručan, ne zaboravite da anesteziolog svoje znanje koristi za otklanjanje akutnih i hroničnih najjačih bolova.

Anesteziolog mora da zna spektar medicinskih grana, farmakologiju, hemiju, fiziku, internu medicinu, pedijatriju, fiziologiju, neurologiju…

Pun naziv specijalizacije anestezioga jeste : Specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije!

Reč je o teškoj, odgovornoj i najpre nepredvidivoj delatnosti koja traži nadljudske napore, posebnu intuiciju i odlučnost da se izvrši zadatak i spasi život obolelog.

Anesteziolog je neko ko mora imati pronicljive oči i dobre uši, veliki dar zapažanja, jasan i kritičan um, uz čeličnu volju, a ipak uz nju i toplo srce, koje razume i saoseća svaku bol.

Možda sve ovo o anesteziolozima niste znali. Ne čudi me. Anesteziolozi su uvek daleko od pažnje najšire javnosti. Uspesi koje okolina ne vidi i kojih ni bolesnik nije svestan, posebna su draž za moje kolege, samozatajne anesteziologe.

P.S. Imam potrebu da naglasim, da mi je za ovaj tekst bio inspiracija moj kolega iz Ljubljane, dr Dragoslav Leković“, napisala je doktorka Miletović.

Srbija i posle skoro dva meseca od prvog pljeska i danas aplaudira lekarima i zdravstvenim radnicima. Verujemo da će nakon ovog teksta to da uradi za nijansu glasnije.

Izvor: Blic

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top