Ako ste i vi rođeni za vreme SFRJ, onda sigurno imate ovaj ožiljak na ruci. Znate li od čega?

Facebook

Kuća i porodica

Ako ste i vi rođeni za vreme SFRJ, onda sigurno imate ovaj ožiljak na ruci. Znate li od čega?

Da li i vi imate ovakav ožiljak od vakcine?

Da li znate odakle vam na ramenu ožiljak, koji imaju svi rođeni u SFRJ? Ovo pitanje danima je u žiži interesovanja, budući da ga mlađe generacije nemaju.

BSG vakcina je krajnje bezbedna vakcina, a primenjuje se u najranijoj dobi novorođenčeta jer efikasno smanjuje rizik od pojave najtežih oblika tuberkuloze.

Ožiljak nakon BCG vakcinacije se formira nakon jednog do dva meseca od vakcinacije, a često postoje šale i na račun ljudi sa Balkana – kako ih prepoznati? Pa, po ožiljku od BCG vakcine.

Prva vakcina koju novorođenče dobija u prvih 24-48 sati života je vakcina protiv tuberkuloze – BCG i aplicira se intrakutano na gornjoj trećini leve nadlaktice.

Na mestu vakcinacije se za oko 2-3 sedmice formira crvenkasta bezbolna papula, koja kod neke dece (10 odsto) prođe kroz period gnojenja i u narednih 1-2 meseca formira ožiljak.

Kod većine dece nastanak malog ožiljka na mestu vakcinacije prođe gotovo neopaženo. Postojanje ožiljka se kontroliše 4-6 meseci nakon vakcinacije. Formiranje ožiljka izostaje kod manje od 10 odsto dece.

A šta raditi ako se ožiljak nije formirao?
Prema rečima određenih lekara, deca koja nemaju ožiljak treba da se ponovo vakcinišu do navršene prve godine života.

Međutim, kod dece starije od 12 meseci koje nemaju ožiljak vakcinacija se ne preporučuje jer nema valjanih dokaza da se time postiže odgovarajući učinak, odnosno koristi u smislu zaštite.

Isto tako, kada se govori o vakcinisanoj deci mlađoj od 12 meseci, dokazi o koristi ponovnog vakcinisanja su još uvek ograničeni.

Telegraf.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top