DOMAĆE SLATKO OD JAGODA: najbolji recept i tehnika čišćenja voća

pixabay.com

Kuća i porodica

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA: najbolji recept i tehnika čišćenja voća

Osetljivo voće kao što su jagode treba pripremati brzo i vešto – evo jednostavnog upustva koje će vam pomoći da voće očistite lako, a da do kuvanja ostane sveže i čvrsto.

Sastojci:

1 kg zrelih jagoda
1,2 kg šećera
1 limuntusa
Priprema: Jagode oprati, očistiti i namočiti u vodu sa rastvorenim limuntusom.

Ocediti, pa ređati u šerpu – sloj voća, sloj šećera. Pokriti i ostaviti da odstoji, može i preko noći, na hladnom. Kuvati na srednjoj vatri, skidati penu i kad je kuvano openiti do kraja.

Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi pa sipati u tegle. Povezati tegle i ostaviti na hladno, u ostavu ili podrum.

Tehnika rada: Najbolje je da voće pripremate kilogram po kilogram.

Prvi kilogram potopite na kratko u hladnu vodu, a za to vreme proberite sledeći kilogram – birajte samo cele, neoštećene jagode.Zatim iz prvog kilograma operite jagode pod mlazom – šaku po šaku i ostavite na kratko u đevđir da se ocedi, a sledeći kilogram potopite u čistu, hladnu vodu.Sada prvi kilogram čistite od peteljki i stavljate u vodu s limuntusom. Kad završite, drugi kilogram ide na pranje i ceđenje.

Na kraju prvi ocedite od kisele vode i slažite u šerpu. Ponovite proceduru onoliko puta koliko imate voća. Tako ćete raditi brzo i s lakoćom, a voće će biti dobro oprano, očišćeno i spremljeno za kuvanje.

Izvor: Lisa

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top