Malo poznata priča o cipelama princeze Dajane sa kraljevskog venčanja

Printscreen/Instagram

Poznati

Malo poznata priča o cipelama princeze Dajane sa kraljevskog venčanja

Bilo je to venčanje prošlog veka, a sada vam otkrivamo malo poznate detalje

Spektakularno venčanje princeze Dajane i princa Čarlsa, održano  29. jula 1981, bilo je venčanje 20. veka.

Ceo svet je pomno pratio trenutak kada se ispred crkve pojavila princeza i nova modna ikona, koračajući u veličanstvenoj venčanici prema oltaru.

Priča o raskošnoj venčanici koju su kreirali Elizabet i Dejvid Emanuel, a u kojoj je zablistala princeza Dajana svima je poznata.

Ali ne i tajna o cipelama koje koje je neprežaljena princeza nosila u najvažnijem danu u svom životu.

Par se venčao u katedrali sv. Pavla u Londonu, a televizijski prenos venčanja uživo pratilo je 75 miliona ljudi u 74 zemlje sveta.

foto: Profimedia

Lejdi Dajana bila je prva kraljevska mlada koja je iz crkvenih zaveta izbacila reč ‘poslušnost’, a upravo njeno odbijanje prihvatanja činjenice da je nedovoljno voljena u braku, rezultiralo je razvodom 1996. godine.

Princeza Dajana je princa Čarlsa upoznala kada je imala 16 godina. On je u to vreme izlazio s njenom sestrom, Lady Sarah. Ali, ubrzo je bacio oko na Dajanu.

foto: Profimedia

Prema rečima princeze Dajaane ona i princ Čarls su do venčanja izašli ukupno 12 puta, što je samo još jedan od dokaza da su u brak ušli potpuno nespremni.

Ali, to kraljevsku porodicu nije sprečilo da im priredi venčanje za pamćenje.

Možda najupečatljiviji deo stajlinga bio je sedam i po metara dugački veo koji

je bio najduži ikada na nekom kraljevskom venčanju.

Ali malo ko zna priču o cipelama koje je nosila ispod bogate venčanice.

Nije tako jednostavno kretati se u tako velikoj venčanici, paziti na stepenice i pritom biti u centru pažnje celog sveta. Greške nisu bile dozvoljene, a naročito saplitanje o haljinu.Mnogi bi pomislili da je upravo zato princeza Dajana za svoj najvažniji dan u životu odabrala udobne venčane cipele s jedva vidljivom petom.

Ali, ne! To nije bio razlog. Mekane cipele, koje izgledom podsećaju na papuče, s potpisom dizajnera Clivea Shiltona, izrađene su sa specijalnim zahtevom da budu sa što nižom petom.

Naime, princeza je bila iste visine od 178 cm kao i njen suprug.

U to vreme nije bilo poželjno da žena bude viša od muškarca, a to posebno nije bilo prihvatljivo kada je reč o princu i princezi, i to na venčanju.

Iako nije poznato ko je ovo zahtevao, navodno se princeza Dajana bojala da na da na dan venčanja ne bude viša od svog budućeg supruga.

Princeza je lično sarađivala sa Shiltonom, dajući mu detaljna uputstva

kako želi da nene cipele izgledaju, a sama izrada trajala je pola godine.

Cipele su izrađene od kombinacije satena i čipke,te ih krasi ukupno 500 šljokica i preko 100 bisera, dok su na potplatu izrađenom od antilop kože, odmah ispod minijaturne pete utisnuti inicijali mladenaca ‘C’ i ‘D’, između kojih se nalazi maleno srce.

Kao što je slučaj s bilo kojim komadom garderobe ili uspomenama princeze od Velsa koje su se kasnijih godina pokazali vrlo vrednima, cipele su 2011. godine prodate na aukciji za više od 40.000 funti.

Tportal.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

Popularno

To Top