Zašto se češće svađamo sa detetom koje liči na nas – objašnjava psiholog

pixabay.com

Kuća i porodica

Zašto se češće svađamo sa detetom koje liči na nas – objašnjava psiholog

Nauka je pokazala da vrlo često imamo nesuglasice sa istim detetom, a uzrok tome leži u osobinama koje želimo da promenimo kod sebe. Psiholog objašnjava kako dolazi do ovoga.

Normalno je da se u porodici javljaju nesuglasice i neslaganja. Ipak, jeste li se ikad zapitali zašto se sa jednim od svoje dece najčešće svađate?

Prema studijama, ono što vas najviše muči u ponašanju kod druge osobe je ono što vas muči kod samih sebe. Zato roditelji često ne prihvataju stavove svoje dece ili ih pokušavaju da ih isprave, jer vide sopstveni odraz u njima, što može dovesti do žestokih sukoba.

Bright Side je razgovarao s psihologom Martom Segreles o tome zašto roditelji ponekad imaju složeniji odnos sa nekim od svoje dece.

Prema Segreles, djeca mnoge stavove nasleđuju upravo od roditelja. Od detinjstva posmatraju kako se roditelji ponašaju u različitim situacijama. Naročito tokom adolescencije, kada počinje da se uspostavljati osobnost svakog od njih. Tada deca počinju da usvajaju ponašanje svojih roditelja, od načina na koji govore do načina na koji reaguju. Čak i raspoloženje majke ili oca može uticati na emocionalni razvoj njihove dece.

Normalno je da ljudi nisu zadovoljni nekim svojim odlukama ili ponašanjima iz prošlosti i voleli bi da mogu da ih promene. Dakle, kada postanete roditelj i vidite da vaše dete čini iste greške kao i vi, automatski ih želite ispraviti kako ne bi došlo do toga da se i oni osećaju isto kada dođu u vaše godine.

Kako rešiti takve nesuglasice?

Psihologinja Segreles kaže da bi roditelji trebalo da prepoznaju svoje unutrašnje sukobe i da ih reše, a tek nakon toga da pokušaju da isprave ponašanje svoje dece. Ipak, čak i ako uspete da ostavite prošlost iza sebe, morate prihvatiti da deca ne „pripadaju“ mami ili tati. Ona moraju donositi vlastite odluke i napraviti vlastite greške.

Pokušajte da se ne ljutite ako ne prihvate vaše savete i izbegavajte glasne rasprave i izgovaranje reči koje bi mogle nekoga povrediti.

Nadalje, važno je kontrolisati svoje emocije. Što ste mirniji, to ćete više mira preneti i na drugu osobu. Ako ste uznemireni, vaše dete će usvojiti vaše ponašanje.

Izvor: index.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top