Dr Nestorović ponovo intrigira: „Jasno da je korona veštački virus, pitanje je samo ko ga je napravio, a KAVASAKI NIJE NIŠTA NOVO“

Printscreen

Lepota i zdravlje

Dr Nestorović ponovo intrigira: „Jasno da je korona veštački virus, pitanje je samo ko ga je napravio, a KAVASAKI NIJE NIŠTA NOVO“

Dr Branimir Nestorović je prokomentarisao je navode pojedinih medija da je „kavasaki sindrom stigao u Srbiju“, te objasnio da se ne radi o nečemu što je novo.

– Kavasaki se javlja svake godine. Samo kod mene na odeljenju imamo jedan-dva slučaja mesečno. Ne zna se tačno šta ga izaziva, uglavnom virus, a pošto je sad korona, odmah su ga povezali sa tim. Proleće i jesen je sezona kada se kavasaki javlja kao reakcija na razne vrste virusa. Ima simptome virusne infekcije nakon čega se razvije zapaljenje krvnih sudova. Dosta se lako leči ako se otkrije na vreme – objasnio je dr Nestorović za Telegraf.

Što se samog korona virusa, Nestorović je odgovrio i na pitanje da li postoji razlika pri infekciji korona virusom ako virus uđe kroz nos i usta ili kroz oči. Da li uopšte način ulaska virusa u sluzokožu može diktirati težinu bolesti?

– Razlika je u količini uzročnika, mnogo više uđe na nos jer su receptori primarno u nosu. Količina je važna zato sada korona nije toliko opasna jer, em je oslabio virus, em je količina manja. Manje je ljudi bolesno, prehlađeno, jače sunce – objasnio je Nestorović za „Telegraf“.

On je govorio i australijskoj studiji prema kojoj je virus veštačkog porekla.

– Prekjuče su Australijanci javili da je virus veštačkog porekla. Grupa naučnika na čelu sa profesorom Petrovskim, istraživala je kako se virus vezuje za razne vrste ćelija. Najbolje se vezuje za ljudske ćelije. Mnogo manje za druge. Dakle, pada u vodu priča da je prešao sa životinje. Potpuno je jasno da je veštački, ali ostaje pitanje ko ga je napravio – tvrdi Nestorović.

Shodno tome, upitan je da li veruje rezultatima kineske studije koja navodi da virus može da opstane i u vazduhu.

– To je teško reći jer se dokazuje samo RNK virusa. On može da bude mrtav, a mi dokazujemo njegovu RNK. Da bi se dokazalo tako nešto, morao bi da taj uzorak koji je nađen u vazduhu ubrizgamo nekoj životinji ili čoveku i vidimo hoće li se desiti infekcija. Tako su Koreanci razjasnili onu priču da li virus može opet da se vrati. Ne, virus ostaje u nama, ali je neaktivan i može da se pokaže na testu i tako napravi konfuziju. Isto tako ostane i u vazduhu, na predmetima po 10-15 dana, ali nije više vitalan, to je poenta.“

Izvor: Blic

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top