Kakao je lekovit: Evo zašto ga treba piti svakodnevno!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Kakao je lekovit: Evo zašto ga treba piti svakodnevno!

Ovo niste znali.

Zbog bogatstva flavonoidima kakao povoljno utiče na elastičnost arterija i vena. Žene koje su tri meseca, svakodnevno, pile šoljicu antioksidansima bogatog kakaoa, dobile su nežniju, vlažniju, zategnutiju i na opekotine od sunca, manje osetljivu kožu, pokazala su istraživanja.

Istraživanja su potvrdila i da kakao podstiče mozak da stvara endorfin, koji dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. Stimuliše i lučenje dopamina i serotonina koji podižu nivo raspoloženja. U ovome leži i odgovor zašto depresivni ljudi jedu čokoladu u ogromnim količinama.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da kakao štiti od srčanih bolesti i moždanog udara. Dnevna šolja ovog napitka sprečava nastanak tromba, odnosno krvnog ugruška, koji, ukoliko stigne do srca i mozga, može da izazove infarkt.

Sa 100 grama kvalitetnog kakao praha zadovoljavamo dnevne potrebe organizma za sledećim mineralima i oligoelementima:13% dnevnih potreba za kalcijumom
20% dnevnih potreba za selenom
Duplo više mangana nego što nam je potrebno
45% dnevnih potreba cinka
73% dnevnih potreba fosfora
Tek 1% natrijuma
Oko 80% dnevnih potreba za gvožđem
19% dnevnih potreba za ugljenim hidratima
150% dnevnih potreba za dijetetskim vlaknima
Nešto oko 3 % šećera
40% dnevnih potreba za proteinima
20% dnevnih potreba za mastima
Kada kupujete kakao prah obratite pažnju i kupujte kvalitetan i proveren proizvod. Samo takav kakao ima potpun učinak. Instant praškovi na bazi kakaa sa dodacima veštačkih aroma i velike količine šećera, aditiva i boje nisu preporučljivi.

Izvor: Svet Plus

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top