Evo kako očuvati zube i zadržati savršen osmeh

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Evo kako očuvati zube i zadržati savršen osmeh

Lep osmeh i zdravi zubi najbolji su ukras na licu svake osobe. Međutim, osim estetskih benefita, zdravlje zuba je direktno ili indirektno povezano sa zdravljem celokupnog organizma, pa slobodno možemo reći da zdravi zubi predstavljaju ogledalo opšteg zdravlja. Upravo zbog toga važno je čuvati ih tokom života i redovno brinuti o njima.

Iako zubi neminovno propadaju sa starenjem, oni se mogu sačuvati u dobrom stanju sve do poznog doba, ako se pridržavate određenih pravila. Prvo i osnovno jeste stvaranje dobrih navika, što po pitanju oralne higijene što po pitanju zdravog načina života u celosti.

U nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko saveta koji će vam sigurno dobro doći ukoliko želite da dugo sačuvate svoje zube i ponosite se svojim blistavim osmehom.

Redovna poseta stomatologu – prevencija je ključ
Opšte je poznata narodna izreka “bolje sprečiti nego lečiti” i to zaista jeste tako. Iako većina ljudi uglavnom odlazi kod stomatologa kada oseti neki problem, činjenica je da se preporučuje redovna poseta stomatologu na svakih nekoliko meseci, kako bi zubi stalno bili pod kontrolom stručnjaka. Tako su drastično manje šanse da dođe do većih kvarova, pa je svaka intervencija znatno manja i bezbolnija.

Naravno, osim toga kada osetite bilo kakvu nelagodnost u intervalu između redivnih poseta, obavezno je da se javite kako bi vam stručno lice otklonilo problem. To može uraditi dobar stomatolog u Beogradu, a na vama je samo da odaberete stručnjaka u koga ćete imati poverenja, pa će svaki odlazak kod takve osobe predstavljati zadovoljstvo, a ne nervozu i odbojnost.

Pravilno i redovno pranje zuba – oralna higijena je imperativ
Preporuka je da bi zube trebalo prati nakon svakog obroka, a najmanje barem dva puta dnevno – posle doručka i pre odlaska na spavanje. Stomatolozi posebno naglašavaju da zube ne bi trebalo prati neposredno posle jela, s obzirom na to da je u tom periodu, usled povišene kiselosti, zubna gleđ je osetljiva, pa se može oštetiti četkicom. Zato je savet da bi sa sa pranjem zuba trebalo pričekati najmanje 30 minuta posle jela.

Ključno je pravilno pranje zuba, koje podrazumeva pranje najmanje tri minuta bez prekida. Toliko dugo pranje zuba je važno da bi se sa četkicom i pastom u potpunosti uklonile naslage sa zuba i dentalni plak. Pasta za zube bi trebalo da bude na biljnoj bazi, sa komponentama propolisa, žalfije ili kamilice.

Naravno, važan je i adekvatan odabir četkice za pranje zuba. Trebalo bi da odaberete četkicu od veštačkih vlakana koja se lako održavaju, brzo suše i nisu podložna razvoju bakterija. Kako bi se sprečilo oštećenje gleđi, zubnog mesa i dosegnuli svi zubi, drška mora dobro ležati u ruci, a glava četkice mora biti što manja, zaobljenog ili okruglog oblika.

Zdrav život i izbegavanje loše ishrane


Zubi su prvi u kontaktu sa hranom koju unosimo u organizam, pa stoga kao što čujete savete da je ova ili ona hrana štetna za zdravlje, tako je jednako ista ta hrana štetna i za zdravlje vaših zuba. Posebno se to odnosi na slatkiše i druge namirnice koje imaju visok sadržaj šećera.

Ostaci slatke hrane, kao i proizvoda od žitarica, se fermentiraju u ustima, što odovodi do toga da bakterije počnu sa proizvodnjom kiseline koja je veoma štetna za zube. To stvara male rupice u zubu u kojima se pre ili kasnije može pojaviti karijes. Najopasnija su gazirana pića, ali i kafa i drugi napici koji mogu oštetiti gleđ, pa je pravilna ishrana imperativ za dobro zdravlje zuba.

Pravilno žvakanje i dobar odabir hrane
Većina problema sa zubima nastaje postepeno i to prvenstveno zbog nepravilnog zagrižaja. To je jedna od čestih posledica neredovnog odlaska kod zubara, a čak i osobe sa pravilnim zagrižajem često previše snažno žvaću. Pravilno žvakanje podrazumeva da ne pokušavate da sažvaćete brzo veoma tvrdu hranu.
Takođe, trebalo bi da obratite više pažnje kada jedete meso sa kostima, koštunjavo voće i drugu tvrdu hranu, jer se tako mogu oštetiti i zdravi zubi, a kamoli zubi sa plombama i zubi koji nisu potpuno celi ili zdravi.

Stalno održavajte vlažnost u ustima
Lučenje pljuvačke se smanjuje s godinama starosti, što vrlo brzo dovodi do oštećenja zuba, čak i ako se pridržavate svih saveta o pravilnoj oralnoj higijeni. Zato je važno da, čim osetite da su vam usta suva iako unosite dovoljno tečnosti, porazgovarate sa svojim stomatologom i on će vam preporučiti neki od preparata koji vam mogu pomoći. Čak i obična žvaka bez šećera, kao i tečnosti za ispiranje usta, mogu biti veoma korisni pri eliminaciji ovog problema.

Kako biste sačuvali vaše zube i njihovo zdravlje potrebno je da od malena steknete dobre navike i držite visok nivo dentalne higijene tokom čitavog života. Naravno, briga o zubima se mora intezivirati sa navršenih 30 ili 35 godina života, a ako u to uvrstite posete stomatologu barem dva puta godišnje, imaćete veoma dobre izglede da zube sačuvate dugi niz godina.

Izvor: Zenskikutak.rs/D.A.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top