Zašto bake vole unuke više od sopstvene dece?

pixabay.com

Kuća i porodica

Zašto bake vole unuke više od sopstvene dece?

Prema nedavno sprovedenoj studiji, unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti.

Na sreću, bake imaju tu naviku da svojim unucima pružaju puno ljubavi, katkad i više nego sopstvenoj deci. Bright Side predstavlja razloge zbog kojih se to događa.

Što su ljudi stariji, to su mekši i mudriji

Žene najčešće postaju bake kada su već proživele život pun izbora i razočarenja. S tim naučenim lekcijama, one postaju mekše, zrelije i otvorenije za građenje značajnih veza s drugim ljudima, počevši od svojih unuka.

Bake imaju drugačije prioritete

Kada postanete baka, vaši se prioriteti menjaju. Deca su vam odrasla i nemate potrebe da im stalno pomažete. Napokon imate vremena da budete sa svojim unucima.

Sada ste bliži penziji nego kad ste bili roditelj ili ste već u penziji i možete iskoristiti to vreme da naučite unuke sve što znate.

Bake nisu kritične kao roditelji

Obično je deci jako lako zavoleti svoje roditelje jer žive s njima i dele neraskidivu vezu. Međutim, roditelji katkad mogu biti jako kritični prema svojoj deci, što frustrira obe strane.

Bake ne kažnjavaju svoje unuke zbog lošeg ponašanja, kao što su nekad svoju decu. Bake se uvek trude da pridobiju svoje unuke, razmaze ih ljubavlju i igračkama, a ne kažnjavanjem i kritikom.

Za svoje unuke mogu uraditi sve što nisu za svoju decu

Kada žene postanu bake, one sa svojim unucima mogu da rade sve što nisu imale prilike da rade sa svojom decom.

Mogu da analiziraju gde su emocionalno pogrešile sa svojom decom i postupiti bolje sa svojim unucima. Njima mogu da iskažu ljubav bez stresa, odgovornosti i briga koje imaju roditelji.

Uloga bake je manje stresna i komplikovana od roditeljske

Roditelji su odgovorni za detetovu edukaciju i osnovne potrebe pa bake nemaju tu ulogu.

Uloga bake je važna, ali ona nema iste odgovornosti kao što imaju roditelji. Njihova uloga je fokusirana na pružanje emotivne podrške i saveta.

Pruža li i vama vaša baka beskonačnu ljubav?

index.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top