PASTA KARBONARA SA TIKVICAMA: odlično italijansko jelo sa špagetama, penama ili fetućinama (RECEPT)

pixabay.com

Lepota i zdravlje

PASTA KARBONARA SA TIKVICAMA: odlično italijansko jelo sa špagetama, penama ili fetućinama (RECEPT)

Moderan italijanski specijalitet može se napraviti od različitih testenina, a uz klasičnu osnovu od pavlake i jaja, tikvice su dodatak koji čini jelo nezaboravnim.

Jelo „za rudare“ koji su se u Italiji zvali „karbonari“?

Ili tek specijalitet jednog popularnog restorana u Rimu sa sličnim imenom?

A la karbonara je danas omiljen način pripreme testenine, piše Lepa & Srećna.

Sastojci:
500 gr makarona
4 krupna jajeta
100 ml pavlake za kuvanje
500 gr tikvica
šoljica parmezana
maslinovo ulje
6 šnita slanine ili pancete
timijan
origano
Ispržite slaninu na ovlaš podmazanom tiganju. Ocedite i iseckajte. Ostavite 2 kašike masnoće u tiganju pa dodajte pavlaku i zagrejte do vrenja.

Oljuštite tikvice, isecite na kolutove i ispržite na malo maslinovog ulja. Posle desetak minuta ocedite, dodajte so i biber.

Napomena: slaninu i tikvice možete pripremiti i do dva sata pre služenja jela.
Skuvajte pastu u velikom loncu posoljene vode tako da ostane aldente. Ocedite i vratite u lonac.

Jaja stavite u činijicu i prelijte vrelom vodom. Neka stoje ogrezla pet minuta pa ih ocedite, razbijte u veliku činiju i umutite.

Ugrejte pavlaku pa je dodajte jajima muteći. Sipajte i pola šoljice parmezana.

Tako pripremljen sos sipajte u pastu i zagrevajte polako mešajući – pazite da ne počne da vri odnosno da se jaja ne zgusnu previše.

Dodajte pancetu i tikvice.

Doterajte ukus začinima.

Servirajte i pospite preostalim parmezanom.

Izvor: Lepa & Srećna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top