10 prelepih imena poreklom iz latinskog jezika

pixabay.com

Kuća i porodica

10 prelepih imena poreklom iz latinskog jezika

Nekad je najbolje vratiti se korenima…

Kada su ideje za ime vašeg bepca pomalo već istrošene, kada ne želite da se povinujete trendovima ili željama rodbine, nekad je dobro vratiti se u prošlost, korenima.

Mnoga imena na našem području imaju poreklo iz grčkog jezika, iz slovenske kulture, a neka vuku svoje poreklo iz latinskog jezika. Istina, mnoga od njih su zastupljenija u zapadnoj kulturi, ali neka su toliko lepa i imaju prelepu simboliku da nisu retka ni u našoj kulturi.

Evo nekoliko predloga…

1. Adriana ili Adrijana

Ovo je ženska varijanta latinskog imena Adrian, a znači „onaj koji dolazi iz mesta Adrije“. Ovo je ime pogodno i zbog toga što može imati lepe nadimke.

2. Klaudia ili Klaudija

Ime vodi poreklo od reči Claudius, što je bilo često porodično ime mnogih rimskih porodica. Takođe, koren ovog imena vodi poreklo i od reči claudus, što znači troma, nepotpuna.

Photo by Shelby Miller on Unsplash

3. Stela

Stella na latinskom znači „zvezda“ — za vašu malu zvezdu, ovo je idealno i ne baš tako često ime.

4. Lucija

Lucija vodi poreklo od latinske reči lux, što znači „svetlo, sjaj“. Divno ime za devojčicu koje će zauvek trajati.

5. Valerija

Poreklo ovog imena dolazi od latinske reči valerianus i znači „ona koja je jaka, snažna, zdrava“. Ako želite da vam ćerka bude zdrava i snažna, ovo je dobar izbor.

6. Olivia ili Olivija

Ime koje je nastalo od latinske reči olivarius, oliverus, što znači „maslina“. Ovo stablo simbol je nade pa se može reći da ime znači „ona koja nosi nadu“.

7. Dominik

Dominik je nastao od latinske reči dominus, a njeno značenje je „gospodar, gospodin“. Poznato je i po španskom svešteniku iz 13. veka Svetom Dominiku, koji je utemeljio katolički red dominikance.

Photo by Filip Mroz on Unsplash

8. Vera

Vera je često slovensko ime, ali ono zapravo vodi poreklo od latinske reči veritas, što znači „istina“.

9. Emilio

Emilio je nova verzija starog latinskog imena Emilijanus, a dolazi od latinske reči „suparnik“, što imenu svakako daje određenu muževnost. Vrlo je popularno ime u Italiji i Španiji.

10. Lara

Dolazi od latinskih reči lar, laris, a to je bio naziv za rimske kućne bogove koji su bili zaštitnici kuće. Zato se može reći da ovo ime ima značenje „zaštitnica“.

Bebac

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top