Zašto je lubenica savršena hrana za trudnice tokom leta?

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Zašto je lubenica savršena hrana za trudnice tokom leta?

U lubenici se nalaze mnogi sastojci koji su od značaja za zdravlje trudnica

Lubenica sprečava i ublažava mnoge trudničke tegobe

Tokom leta na raspolaganju nam je najveći izbor svežeg voća i povrća što bi trebalo da bude osnova za svaki zdrav obrok. Ovo je posebno važno za trudnice, koje bi trebalo dodatno da obrate pažnju na svoju ishranu i ono što konzumiraju, trudeći se pritom da unose što veći broj različitih zdravih sastojaka.

Međutim, određene namirnice se posebno preporučuju ženama u drugom stanju, a tokom leta to je lubenica. Da li znate zašto je to tako? Osim što je jedan od najprepoznatljivijih ukusa leta, lubenica je takođe i veoma zdrava.

Sa brojim zdravim sastojcima, različitim vitaminima i hraniljivim materijama, lubenica se probija na sam vrh liste zdravih namirnica koje se preporučuju trudnicama. Lubenica može biti zamena za (nezdrave) slatkiše, efikasan način hidriranja organizma, ali i uživanje u jedinstvenom ukusu koji daje potrebnu energiju – uz minimalan broj kalorija (samo 30 na 100 grama). Ali ne ni samo to..

Lubenica – izvor zdravlja tokom leta

Lubenica je odličan izvor potrebnih vitamina, minerala i antioksidanasa koji unapređuju i čuvaju naše zdravlje. Vitamini C i E su važni antioksidansi i štite ćelije od negativnih dejsava slobodnih radikala u telu. Osim ovih vitamina, u borbi protiv slobodnih radikala od velike je pomoći i likopen – jedan od najmoćnijih antioksidansa kojeg u najvećoj meri ima baš u lubenici – više nego u bilo kom drugom voću ili povrću.

Za zaštitu i očuvanje zdravlja u organizmu veoma su važni vitamini iz grupe B, tačnije vitamin B6 koji jača imuni sistem, pomaže pravilnom funkcionisanju hormona i nervnog sistema, a ima još jednu veoma značajnu ulogu – da proizvodi antitela kojima se organizam čuva. Uz to, vitamin B6 bitan je i za metabolizam i mnoge druge procese u telu.

Među ostalim vitaminim kojima je bogata lubenica, izdvaja se i vitmin A koji nastaje procesom metabolizma, razgradnjom beta-karotena kojim je lubenica bogata. Vitamin A čuva zdravlje očiju, pomaže normalan rast ćelija i štiti sluzokožu, zbog čega je nezamenljiv u organizmu.

Osim vitamina koji održavaju naše zdravlje i štite organizam, u lubenici se nalazi i veliki broj minerala – kalijum, magnezijum mangan, fosfor, gvožđee, selen, cink i bakar. Minerali omogućavaju da naše telo normalno funkcioniše, što je od ključnog značaja za trudnice.

Od kakve je koristi lubenica za bebu?

Sve što trudnica jede prenosi se i na bebu. Upravo zato je važno da se žene u drugom stanju pravilno i zdravo hrane, kako bi svojoj bebi obezbedile sve potrebne namirnice za pravilan razvoj. U ovome je trudnicama od pomoći lubenica koja je odlična hrana i za bebe u stomaku.

Bebama je potrebno što više vitamina A, C i B6, kao i kalijuma i magnezijuma, kojima je lubnica bogata. Uz pomoć ovih sastojaka razvijaju se bebine kosti, vid, mozak, nervni i imuni sistem. Uz to – likopen (moćni antioksidant) presudan je u rastu bebe dok je u maminom stomaku.

Za bebu je takođe veoma važno da mama bude zdrava i da je njena krvna slika što bolja – zbog čega je količina gvožđa koja se unosi u organizam vrlo bitna. Međutim, kako bi organizam apsorbovao gvožđe potreban mu je vitamin C. Srećom, oba ova sastojka se nalaze u lubenici, a buduća mama treba samo da je redovno jede. Na ovaj način može da se izbegne i pojava anemije (malokrvnosti), što je čest problem u trudnoći.

Ublažite najčešće trudničke tegobe uživajući u lubenici

Među najčešćih tegobama sa kojima se žene susreću od prvog do poslednjeg dana trudnoće jesu gorušica (gastritis), oticanje (uglavnom stopala i nogu iznad članaka), (jutrnje) mučnine, grčevi mišića (najčešće u trećem trimestru, odnosno pred sam porođaj).

Zajedničko ovim tegobama je, pored trudnoće – i način na koji se mogu sprečiti ili ublažiti ukoliko do njih dođe. Rešenje može biti veoma jednostavno – jedite lubenicu što češće! Zahvaljujući velikom procentu vode, lubenica pomaže da organizam ostane hidriran, pomaže da se hrana lakše vari, a zahvaljujući magnezijumu i drugim mineralima – sprečava grčenje mišića i potpomaže cirkulaciju.

Osim ovih tegoba, lubenica može sprečiti i neke ozbiljnije probleme u trudnoći, kao što je preeklamsija. Nizom različitih ispitivanja stručnjaci su došli do zaključka da je visok nivo likopena u lubenici zadužen za smanjenje rizika od pojave preeklamsije za čak 50 odsto.

Izvor: Bebac.com 

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top