8 razloga zašto je dobro jesti višnje

pixabay.com

Lepota i zdravlje

8 razloga zašto je dobro jesti višnje

Višnje ne samo da su svestrane za upotrebu – jedu se sirove, u kolačima, pekmezima, piju kao sok itd., one su i vrlo zdrave. Ovo su 8 dobrobiti višanja.

1. Dobre su protiv nesanice

Višnje sadrže melatonin koji doprinosi kvalitetnom i mirnijem spavanju. Inače, melatonin je hormon koji proizvodi pinealna žlezda u mozgu. Poznato je da reguliše ciklus spavanja i budnosti i kontroliše unutarnji sat našeg tela.

2. Podstiču gubitak težine

Planirate li da smršate, svakako jedite višnje. One imaju malo kalorija (jedna šoljica sadrži manje od 100 kalorija), bogate su vitaminima koji dobro deluju na metabolizam, a imaju i umerenu količinu vode koja je zaslužna za izbacivanje toksina iz organizma.

3. Regulišu krvni pritisak

Višnje sadrže dobru količinu kalijuma i tako pomažu u uklanjanju viška natrijuma iz tela – vraćaju ravnotežu obima kalijuma i natrijuma što automatski pomaže u održavanju dobrog nivoa krvnog pritiska.

4. Umanjuju rizik od kardiovaskularne bolesti

Antioksidanti prisutni u višnjama – antocijanini – pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola, regulisanju krvnog pritiska i u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati upale u telu. Višnje smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

5. Od njih ćete duže biti mladoliki

Višnje su bogate antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala u telu, a koji inače kožu čine više suvom i naboranom. Antioksidansi su zaslužni za mlađi i zdraviji izgled kože. Takođe, višnje mogu pomoći u uklanjanju tamnih mrlja koje znaju da se pojave usled oštećenja kože od sunca.

Napravite pripravak koji ublažava tamne mrlje i poboljšava tonus kože: Izgnječite nekoliko višanja pa ih pomešajte s prstohvatom kurkume i kašičicom meda. Nanesite ovu pastu na kožu i držite 10 do 15 minuta, a zatim je isperite.

6. Od njih je i kosa zdravija

Višnje u sebi sadrže vitamine B i C koji sprečavaju oštećenje i lomljenje kose i održavaju vlasište hidratizovanim. Vitamin C, takođe, daje prirodan sjaj vašoj koži.

7. Održava ravnotežu pH u telu

Višnje su alkalne prirode pa kad god se poveća procenat kiseline u telu, one mogu biti vrlo korisne za ravnotežu nivoa pH. Višnje neutralizuju kiselost u telu i sprečavaju želudačne tegobe i druge probavne smetnje.

8. Daju vašem telu energiju

Veruje se da su višnje jedan od plodova koji pojačavaju nivo energije u organizmu. One mogu pomoći u stvaranju krvnih ćelija što automatski pospješuje cirkulaciju i tako povećava energiju u telu.

IZVOR: 24sata.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top