Majka iz Beograda objavila spisak stvari za ćerku i proslavu mature: Limuzina, pedikir, manikir…

pixabay.com

Kuća i porodica

Majka iz Beograda objavila spisak stvari za ćerku i proslavu mature: Limuzina, pedikir, manikir…

Šminka, frizura, nokti, depilacija, fotograf, limuzina…?

Verovali ili ne male mature u Srbiji su počele da se proslavljaju mnogo glamuroznije od onoga što smo navikli kao deca.

Nekada smo pravili sami sebi frizure, komšinica ili rođaka koja ume da šminka bila je zadužena za ulepšavanje, a oblačili smo nešto što je apsolutno bilo u skladu sa našim godinama.

Vremena su se promenila pa i način slavljenja male mature kada deca imaju samo 14 godina.

Jedna majka iz Beograda nabrojala je šta je sve njenoj ćerki bilo potrebno za sređivanje za maturu:

– Šminka, frizura, depilacija, manikir, pedikir, fotograf, limuzina – rekla je, a mnogi su se zapitali šta je onda ostalo za veliku maturu ili za svadbu?

Komentari su bili oprečni, a bilo je i onih kojima je sasvim normalno sve to platiti – „Prva sam sve to i ja imala za svoju maturu, što ne bi sutra to imala i moja ćerka?“

„Vi ste blesavi, moje dete je s 14 godina dobilo haljinu i frizuru i vrlo malo šminkanja, i to kod kuće… Jeste li svesni da devojčice od 14 godina na maturi deluju ko da imaju 25, više liče na pevaljke nego na decu koja treba da zakorače u život i donose pametne odluke…“

Neki roditelji u Srbiji se zadužuju kako bi ispunili sve želje svojih mezimaca, pa dižu kredit da bi njihovo dete imalo nezaboravno matursnko veće.

U normalnik okolnostima bez pandemije proslave u restoranim i hotelima koštaju od 50 do 70 evra, u tu cenu uračunat je švedski sto i bezalkoholno piće u neograničenim količinama, a oni koji budu želeli da popiju čašicu alkohola, moraće da izdvoje još novca. Kad se na to dodaju troškovi za haljine, odela, cipele, frizure, taksi i ostale potrepštine, proslava mature košta i do 1.000 evra.

Predsednik Foruma srednjih škola Milorad Antić kazao je jednom prilikom da je za maturu potrebna minimum jedna prosečna plata.

– Moguće je da se potroši i više, jer deca često produže posle na neki splav. Roditelji se zadužuju, a veliki broj njih uzima kredite i ulazi u minuse da bi to obezbedili detetu – kazao je.

Cene potrebnih stvari za maturu ima za svačiji džep. Haljine su od 2.000 do 40.000 dinara, odela od 8.000 do 60.000, pantalone od 1.900 do 10.000, košulje od 1.900 do 8.000. ženske cipele od 1.900 do 15.000, muške cipele od 2.900 do 15.000… Ženska frizura košta od 1.500 do 5.000, muška od 150 do 800 dinara…

Telegraf

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top