Nije siromaštvo ono kada nemaš novca

pixabay.com

Lifestyle

Nije siromaštvo ono kada nemaš novca

Nije siromaštvo ono kada nemaš novca ili kada nemaš bleštave stvari koje novac kupiti može, siromaštvo je kada izgubiš sebe u utrci za tim novcem, kada zbog te utrke propustiš detinjstvo svoje dece, kada propustiš da se nauživaš njihovog osmeha i da budeš tu da im obrišeš suze – to je siromaštvo.

Biti siromašan ne znači ne imati lažnu udobnost okolo sebe, biti siromašan znači ne imati vremena za živeti život zbog toga što si poverovao u priču koju ti nameće ovo društvo, izgrađeno na vrednostima koje to nisu – to je siromaštvo.

To ne znači da je novac loš ili da čovek treba biti materijalno siromašan kako bi bio sretan – ne, jer novac je nužno sredstvo i treba ga imati.

Međutim nije potrebno trčati za novcem i služiti mu kao što čovečanstvo čini, novac je tu da služi nama, ali mi smo mu dali suviše veliku vrednost.

Kaže mi jedna osoba kako je sve od Boga i da sve ima istu vrednost pa tako ni novac nije ništa manje vredan od osmeha deteta – kako tužno razmišljanje od osobe koja je duboko uverena da zna što je duhovnost, šta je Bog, šta je sreća, šta je život.

Novac jest vredan, ali ni približno kao što je to osmeh ili sloboda, empatija ili dobro delo – to su prave vrednosti života, a novac je tek sredstvo kojeg je čovek izmislio.

Vidite, upravo zbog toga što postoje ljudi koji smatraju kako novac nije ništa manje vredan od osmeha deteta i upravo zbog toga što je čovek dao veću vrednost novcu nego životu i slobodi, mnoga deca danas odrastaju bez osmeha, bez roditelja, bez ljubavi i topline porodičnog doma.

I ne, nije novac kriv – krivi su oni koji mu daju vrednost veću nego zaslužuje.

Anđelko Katinić

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top