ŠTA OBAVEZNO URADITI PRE PUTA I ŠTA AKO SE RAZBOLITE? Ovo je SVE što treba da znate ako putujete u Grčku

pixabay.com

Lifestyle

ŠTA OBAVEZNO URADITI PRE PUTA I ŠTA AKO SE RAZBOLITE? Ovo je SVE što treba da znate ako putujete u Grčku

Ukoliko ste planirali da letujete u Grčkoj, najmanje 48 sati pre puta moraćete da popunite jedan važan obrazac

Svi putnici dužni su da pospune PLF (Passenger Locator Form) najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju i pruže detaljne informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi tokom boravka u Grčkoj.

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je sledeće protokole za putnike koji dolaze u ovu zemlju, a sve mere važe od 1. jula, piše Mondo.

O ovome za TV Prva govorio je Aleksandar Seničić iz Jute:

— Po drugi put nam Grčka za vikend menja pravila za ulazak u zemlju. Nije ovo neuobičajeno, i ranije su se davali ovi podaci pri ulasku u Grčku, samo sada to radimo onlajn. Biće problematično za 1. i 2. jul, već kasnimo 48 sati ali uvereli smu me da neće biti problema. Putnici da se jave TO da Iim pomogu ako se ne snalaze. Nakon toga dobijaju QR kod, koji može da se odštampa I neophodan je za ulazak u Grčku — kaže Seničić.

Gde se nalazi taj formular, na sajtu grčke vlade ili se čeka da se pošalje mejlom?

— Formular se nalazi na sajtu Vlade republike Grčke, a imaće ga i svi iz turistički agencija. kada se popuni, dobija se povratni mejl i QR kod, bez toga se ne kreće u Grčku. Ko ide preko TO biće mu lakše, ako ide sam, imaće malo više problema ako ne zna smeštaj, objekat, ima tu puno začkoljica da bi se popunuio formular. Ovima što idu preko TO biće mnogo jednostavnije.

Šta je sa Egiptom, Turskom, Španijom, Tunisom, zemljama koje traže test?

— Nema posebnih protokola, Turska je najavila da će od 1. ukinuti testiranje, ali to se nije desilo.

Šta ako se razbole?

— Imamo dve osigaravajuće kuće koji pokrivaju kompletno troškove lečenja kroz polise putnog osiguranje, ako se plaše da bi moglo doći do neplaniranih troškobva. Grčka pokriva kompletno troškove lečenje. Imamo bolju sliku za sve putnike, imamo zdravstveno osiguranje koje pokriva putnike.

Putna osiguranja

— Imate naravno jednu grupu koja je svoje putovanje odložila za narednu godinu, i imate jedan procenat, jednu trećinu praktično, koja još uvek ne zna i upravo se rukovodi ovakvim informacijama, kao što je ova na koji način i koliko mogu biti bezbedni ako otputuju na svoje letovanje — navodi Mirko Bauk iz agencije „Odeon vorld travel“, piše RTS.

Uz dodatak od 10 do 15 evra uz standardnu putnu polisu, ili upola veću cenu polise, dve osiguravajuće kuće pokrivaće i novi rizik.

— Za nedelju dana kompanija je već zaključila polise osiguranja kojima je pokrila preko 5.000 naših građana osiguranjem od kovida-19, koji je uključen u polisu putničkog zdravstvenog osiguranja — kaže Miloš Milanović ispred Dunav osiguranja.

U Juti kažu da, iako se situacija iz dana u dan menja, plan je da čarter letovi krenu 1. jula, a od 15. za Egipat, Tunis i Španiju.

— Takođe je važno da kažemo da ova polisa pokriva i repatrijaciju u slučaju ostanka na destinaciji zbog oboljenja, da li se radi o bolničkoj nezi ili o karantinu — ukazuje direktor Jute Aleksandar Seničić.

Pažljivo čitajte ponudu

Polisa u proseku pokriva troškove od 30 do 35.000 evra.

Za one koji će kupiti putnu polisu, savet da pažljivo čitaju ponudu. Već sada u jednom slučaju imamo limitiran iznos za pokriće kovida, a drugom je čitava suma putnog osiguranja predviđena i za troškove izazvane oboljevanjem od kovida 19. Na tržištu osiguranja novina je i polisa nemenjena domaćim hotelijerima.

— Drugi vid pokrića je za turiste koji se odluče da letuju u Srbiji. Osiguranje zaključuju hoteli, njihovi gosti će u slučaju obolevanja od kovida, a lečiće se u državnom zdravstvenom sistemu, dobijati i dnevnu naknadu troškova — ukazuje Đorđo Markeđani ispred DDOR Novi Sad.

Uz uplatu 30 dinara dnevno, gost će, u slučaju da oboli, dobijati 2.400 dinara po bolničkom danu. Reč je o kombinovanoj polisi osiguranja od nezgode, pa je u slučaju invaliditeta pokriće milion dinara.

Izvor: MONDO.RS, PRVA, RTS

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top