Starija i mlađa sestra – neraskidiva veza za ceo život

pixabay.com

Kuća i porodica

Starija i mlađa sestra – neraskidiva veza za ceo život

Šta kaže nauka – zašto su mlađim sestrama, starije seke toliko važne u životu

Psiholozi tvrde da su one devojčice koje imaju stariju sestru mentalno stabilnije i da starija sestra pozitivno utiče na sve aspekte razvoja mlađe sestre.

Iza starije sestre možeš da se sakriješ kada si u nevolji. Zamoliš je da tvoje obaveze uradi umesto tebe. Pozajmiš njenu najlepšu odeću (ponekad i bez pitanja).

A nauka o odnosu mlađe sestre sa starijom tvrdi da:

Ako imaš stariju sestru, manje su šanse da ćeš se razvesti

Iz razloga što ste već od malena morale da nađete zajednički način da rešite konfikte, delite stvari i što niste mogle da budete usmerene samo na sebe i svoje potrebe. Takva iskustva čine nas zrelijim u odraslom dobu i spremijim za hvatanjem u koštac sa institucijom kao što je brak.

Zbog nje, roditelji su bili popustiljiviji prema tebi

Istraživanja govore o tome da su roditelji prema prvoj deci striktniji i imaju rigidnija pravila. Zahvali svojoj starijoj sestri što nisi ti morala to da iskusiš.

Ona je itekako zaslužna za formiranje tvoje ličnosti

Tu je da to posavetuje o onim stvarima koje još uvek nisi iskusila. Normalno je da se ugledaš na nju jer ti ona pomaže da sazrevaš u svakoj oblasti života. Iako toga često nismo svesni, starije sestre veoma oblikuju našu ličnost, pogotovo tokom detinjstva.

Pruža ti veliku podršku, koja je posebno važna u tinejdžerskom dobu

Naučnici smatraju da to što rastete sa sestrom smanjuje osećaj usamljenosti i krivice tokom tinejdžerskog doba jer uvek imate nekoga za koga znate da vas prihvata i voli. Osim toga, zaključeno je da nas to što imamo sestru čini ljubaznijim i saosećajnijim osobama.

Voli te bezuslovno

Imati sestru znači imati vrednost za ceo život. Nekoga ko te stvarno poznaje i kome možeš da se poveriš kada imaš problem. Starija sestra u detinjstvu, ali i kasnije nauči da “čuva leđa” mlađoj i da joj pomogne kada god je u mogućnosti.

Iz odnosa sa mlađom sestrom i starija dobija velike životne lekcije, uči se brizi o drugima, strpljivošču, odgovornošću. Dobija potvrdu da je nekome u životu zaista vredna i da je neko neizmerno voli.

Izvor: bebac.com 

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top