Osim respiratornih, i ova 3 simptoma otkrivaju korona virus: Centar za kontrolu bolesti upozorava!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Osim respiratornih, i ova 3 simptoma otkrivaju korona virus: Centar za kontrolu bolesti upozorava!

Bilo bi pametno uzeti u obzir da su i ovo simptomi infekcije korona virusom, iako nemate drugih simptoma, upozorava doktor

Uobičajeni simptomi korona virusa su otprilike ono što biste očekivali ako imate respiratornih problema: temperatura, kašalj, umor i bol u mišićima. Ali, prema pisanju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, mnogi bolesnici iskusili su i gastroenterološke probleme poput mučnine, povraćanja i proliva, nekad čak i pre pojave respiratornih simptoma.

„COVID-19 se može javljati u raznim oblicima. Imao sam pacijente koji su povraćali i imali proliv, ali nisu imali temperaturu“, pojašnjava dr Jorge Vunas.

Da je povraćanje simptom infekcije, povezalo se pre nekoliko meseci kada je svoje simptome podelila na društvenim mrežama jedna devojka i rekla da se uz sve poznate simptome u kasnijoj fazi bolesti javilo i konstanto povraćanje uz nesanicu i potpuni gubitak apetita.

I novinarka Ebigejl Tartelin je svoje simptome detaljno opisala:

„Evo šta se dogodilo meni: Prvog jutra sam se probudila i osetila bol u grlu i javile su se probavne smetnje. Dane sam zbog povraćanja provodila u kupatilu, žaleći samu sebe. Nakon par dana se razvio kašalj, bol u mišićima i plućima“.

Veliki broj pacijenata ima simptome probavnih smetnji

Naučnici su takođe povezali da pomenuti simptomi mogu da nastanu kao posledica infekcije korona virusom, uz respiratorne simptome. Jedna od prvih studija je sprovedena u Kini gde su autori od 652 pacijenta primljenih u bolnice kod oko 10 % pacijenata zabeležili i simptome poput proliva, mučnine i povraćanja.

U drugoj studiji navodi se oko 15 odsto takvih simptoma kod odraslih, ali i da se češće javlja kod dece koja su zaražena i to u procentu do 66 odsto.

U nekim slučajevima gastroenterološki problemi su bili i jedini simptomi bolesti. Prema pisanju magazina The American Journal of Gastroenterology kod 50 % hospitalizovanih pacijenata u provinciji Hubei u Kini, u aprilu, njih 28 je imalo probavne tegobe, a 6 nije imalo respiratornih simptoma.

Dok stručnjaci nisu potpuno sigurni zašto ovaj virus uzrokuje povraćanje, navode da je moguće da se radi o molekulima koje virus napada (ACE2), a ne nalaze se samo u plućima već i u probavnom traktu.

Sva pomenuta istraživanja i dokazi ukazuju kako povraćanje i mučnina ne biste smeli da se ignorišu dok traje pandemija.

„Bilo bi pametno uzeti u obzir da su i ovo simptomi infekcije korona virusom, iako nemate drugih simptoma“, navodi dr Vurnas, i u tom slučaju je važno otići na testiranje. Ako ste primetili ove simptome i otišli na testiranje, pametno bi bilo ostati kod kuće u međuvremenu i pratiti simptome. Takođe pazite na unos tečnosti, hrane i dovoljno sna.

Ordinacija.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top