Kako razlikovati seksualnu privlačnost od prave ljubavi?

pixabay.com

Ljubav i seks

Kako razlikovati seksualnu privlačnost od prave ljubavi?

Intenzivna seksualna privlačnost itekako može da pomuti zdrav razum i intuiciju čak i kod najrazumnijih ljudi, a razlog tome nalazi se u tome što je požuda izmenjeno stanje svesti programirano primarnom potrebom za razmnožavanjem.

U ovoj fazi mozak se ponaša kao da je na drogama, što su pokazale i MRI snimci na kojima je vidljivo kako područje mozga koje je poprimilo ‘svetliju’ boju (što znači da je postalo aktivno) isto kada ovisnik dobije svoju dozu, kao i kada osoba proživljava intenzivnu požudu.

U ranim fazama veze, kada polni hormoni divljaju, požuda svoje ‘pogonsko gorivo’ dobija iz idealizacije i projekcije; u osobi koja vam je ‘napeta’ vidite ono što se nadamo da bi ta osoba mogla biti, a ne kakva ona zaista jeste, zajedno sa svojim manama.

U svojoj knjizi “Vodič kroz intuitivno isceljenje” Dr. Džudit Orlof objašnjava razliku između požude i ljubavi, kao i tehnike za poboljšanje seksualnog zdravlja. Čista požuda temelji se isključivo na fizičkoj privlačnosti i imaginacijama, pa neretko nestane kada počnemo da uočavamo da se ispod površine pojavlju stvarna osoba.
U ovoj fazi nosimo ‘ružičaste naočari’ i uvereni smo da osoba koja je objekt naše požude savršena sama po sebi. Ali, zaljubljenost ne isključuje požudu, štaviše, požuda može dovesti do ljubavi, ali pravoj ljubavi, koja se ne temelji na idealizaciji, potrebno je vreme kako bismo u potpunosti upoznali drugu osobu. Donosimo nekoliko znakova po kojima ćete moći razlučite čistu strast od ljubavi.

Znakovi požude:
U potpunosti ste fokusirani na izgled i telo osobe
● Zainteresovani ste za seks, ali ne i vođenje razgovora i komunikaciju
● Radije biste odnos zadržali na novou fantazije, nego razglabali o pravim osećanjima
● Radije biste osobu napustili odmah nakon seksa, nego prespavali kod nje, mazili se i zajedno dočekali jutro
● Ljubavnici ste, ali ne i prijatelji

Znakovi ljubavi:
Osim seksa, želite provesti zajedničko kvalitetno vreme
● Izgubite se u razgovoru i ne shvatate da u vašem druženju prolaze sati
● Želite iskreno da slušate tu osobu, razumete njena osećanja i želite da bude srećna
● On ili ona motiviše vas da budete bolja osoba
● Želite da upoznate njenu (njegovu) porodicu i prijatelje

Drugi veliki izazov seksualne privlačnosti je naučiti i kako ostati koncentrisan i slušati svoju intuiciju u ranim fazama veze. Obzirom na divljanje hormona to i nije najlakša stvar na svetu, ali je neophodno u donošenju zdravih odluka. Evo i nekoliko saveta koji će vam pomoći da zadržite zdrav razum i kada vas neko privlači. To ne znači da morate da ‘isključite’ strast, već samo da budete malo više svesni sebe tako da ne upadnete u nevolje.

Negativni osećaji po pitanju odnosa:

Neobjašnjivi osećaj koji vas upozorava da stvari neće dobro ispasti
● Imate osećaj neprijatnosti i iscrpljenosti nakon što ste proveli neko vreme zajedno
● Vaša se privlačnost čini destruktivna i pomalo mračna
● Ne odgovara vam način na koji se ta osoba odnosi prema vama, ali se bojite da ćete je, ako to spomenete, oterati od sebe

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

To Top